Milyen rostdús élelmiszerekkel növelheted a rostbeviteledet?

A rostdús élelmiszerek rendszeres fogyasztásával sokat tehetsz az egészségmegőrzésedért, legyen szó az emésztés támogatásáról, a vércukorszint kedvező befolyásolásáról vagy egyes bélbetegségek megelőzéséről. Szerencsére a rostos élelmiszerek beillesztése nem nehéz: egy kis tudatossággal a napi menü színesebb, táplálóbb és egészségesebb lehet! Ebben a cikkben bemutatom, hogy milyen rostdús élelmiszereket válogass össze, és hogyan tudod azokat beépíteni egyszerűen a mindennapjaidba.
Rosttartalom növelése az étrendben – természetes élelmiszerekkel

Nos, mit és mennyit egyél a mindennapokban a rostdús étrendedhez?

Az étrended összeállítását némi tudatosság kell hogy övezze, de nem kell ettől megijedni, hamar bele lehet rázódni a rostdús élelmiszer válogatásba, és pár hét után már rutinból fogod tudni, hogy mit egyél és mit kerülj el.

Magasabb rosttartalmú élelmiszereket célszerű összeválogatnod, úgymint:

  • zöldségek
  • gyümölcsök
  • teljes kiőrlésű gabonák és a belőlük készült termékek (teljes kiőrlésű lisztek- és kenyerek, korpák, müzli, teljes kiőrlésű kekszek, gabonapelyhek…)
  • rosttal dúsított élelmiszerek
  • olajos magvak

 

A cél:

  • napi szinten érd el az elfogyasztott 500g zöldség és gyümölcs mennyiséget
  • amikor pékárut ennél, válassz a fehérkenyér helyett inkább teljes kiőrlésű termékeket, egyszeri étkezésre 60-100g mennyiségben, napi szinten, akár többször is
  • ételkészítés során használhatsz sűrítéshez teljes kiőrlésű liszteket is (5-20g), ha a színük kevésbé tetszetős neked, akkor válaszd a teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet vagy a zab- illetve zabpehelylisztet, melyek színben kevésbé lesznek markánsak.
  • teljes kiőrlésű lisztből finom sütiket, palacsintát vagy pogácsát is lehet készíteni, ezeket is be tudod illeszteni kisétkezésekre, állj neki kísérletezni
  • heti 2-3x illeszthetsz müzlikeveréket (40-60g) vagy müzliszeletet (20-30g) is az étrendedbe, arra figyelj, hogy ne csak kizárólag puffasztott gabonákból álljon, hanem tartalmazzon lapított szemeket is a választott élelmiszer
  • a fehérlisztes kekszek helyett már szuper teljeskiőrlésű kekszeket is kapni, válts ezekre, alkalmanként 20-40g mennyiségben
  • heti 2-3x kerüljön a menüdbe olajos mag is, melynek mennyisége kb annyi, ami egy félig zárt marokba belefér, ez 20-30g
  • emelt rosttartalom mellett ne feledkezz el a bő folyadékfogyasztásról! Napi minimum 2-2,5 liter folyadékbevitel javasolt, bár a napi 3 liter még ideálisabb lehet.

 

Komplett rostdús étrendek tervezése kapcsán mi dietetikusok is ezekre az élelmiszerekre, valamint irányadó tényezőkre építjük az étrend összeállítását.

Rostdús reggeli ötlet zöldségekkel és teljes kiőrlésű kenyérrel

Íme néhány rostdús élelmiszer, melyek a rostdús étrend részei lehetnek!

gyümölcsök és zöldségek, 100g rost,g gabonák és termékeik, 100g rost, g olajos magvak és hüvelyesek 100g rost, g
naspolya, friss 10,2 graham liszt 12,7 mandula 9,8
aszalt sárgabarack 21,1 teljes kiőrlésű hajdinaliszt 10,0 gesztenye 6,8
málna, áfonya 3,5 teljes kiőrlésű kenyér 6,0-10,0 mák 20,5
kivi 3,9 búzakorpa 42,4 chia mag, száraz 34,4
birsalma 6,0 zabkorpa 20,0 lenmag 38,6
kelkáposzta 4,5 zabpehely 13,8 bab, száraz 24,0
zöldborsó 4,3 bulgur 12,0 csicseriborsó, konzerv 7,7
sárgarépa 3,4 barnarizs 10,2 vörös vesebab, száraz 15,2
burgonya 2,5 quinoa 7,0 lencse, száraz 10,6

 

Hogy néz ki egy rostdús élelmiszerekkel tűzdelt rostdús mintaétrend 1 napja?

1.nap

Reggeli: tojásrántotta, teljes kiőrlésű kifli, paradicsom, tea

Tízórai: gyümölcs

Ebéd*: karfiolkrémleves levesgyönggyel, sült csirkecomb, bulgur köret, kínai kel saláta, ásványvíz

Uzsonna**: csokidarabos kókuszos teljes kiőrlésű muffin

Vacsora: rakott zöldbab (zabpehellyel lazítva), limonádé

 

2.nap

Reggeli: zöldhagymás sajtkrém, purpur kenyér, jégsaláta, tea

Tízórai: mandula és mazsola

Ebéd: daragaluskaleves, székelykáposzta tejföllel, graham kenyér

Uzsonna***: kakaós zabpuding gyümölccsel

Vacsora: rostonsült csirkemelles tortilla vegyes friss salátával, narancslé

 

* Az ebéd második fogásának receptjét megtalálod itt: https://mintaetrend.hu/receptek/sult-csirkecomb-bulgurral-kinaikel-salataval/

** Ha érdekel számos hasonló jellegű, tuti bevált, finom és rostdús kisétkezés ötlet és recept, ami mindezek mellett még hozzáadott cukrot sem tartalmaz, akkor ajánlom figyelmedbe a gyűjteményemet: https://mintaetrend.hu/product/kisetkezes-otletek-es-receptek/

*** A kakaós zabpuding receptjét itt találod: https://mintaetrend.hu/receptek/kakaos-zabpuding-gyumolccsel/

Rostdús gyümölcsök és gyümölcslevek színes választéka

Mikor lehet szükség rostdús értendre és rostdús élelmiszerekre?

Preventív vegyes és változatos étrendben sem hátrányos, ha kissé megemeljük a rostbevitelt, hiszen számos pozitív hatással bír a rostdús táplálkozás. Egyes állapotok esetén mindenképp emeltebb mennyiségű rostra lehet szükségünk, például: cukorbeteg étrendben, IR diétában, fogyókúrában, székrekedés esetén, divertikulosis esetén, emelkedett koleszterinszintnél, vagy akár puffadásos állapot esetén is próbálható. Az állapotodra szükséges étrendet érdemes dietetikussal egyeztetned!

 

Rostok negatív hatásai

Bizony, van olyan, hogy túl sok rostbevitel. Napi 50g feletti rostbevitel esetén már emésztési panaszok fordulhatnak elő, hasi diszkomfortérzés és fokozott bélgáz képződés alakulhat ki.

Egyes ásványi anyagok (kalcium, vas) felszívódását gátolhatják a rostok, de csak akkor, ha az ajánlott napi mennyiségnél lényegesen nagyobb mennyiségben kerülnek a szervezetbe.

A rostdús táplálkozás nem bonyolult, de tudatosságot igényel, ami idővel meghálálja magát. A rostdús élelmiszerek, mint a hüvelyesek, zöldségek, gyümölcsök, magvak és teljes kiőrlésű termékek nemcsak segítenek az emésztőrendszer egészségének megőrzésében, hanem a jóllakottság érzéséhez is nagyban hozzájárulnak. Ha napi szinten odafigyelsz arra, hogy több rostos élelmiszer kerüljön a tányérodra, azzal hosszú távon is sokat teszel az egészségedért. Ne feledd: az ésszerűen összeállított étrend az egyik legjobb prevenciós eszközünk.

 

A rostok pozitív hatásairól olvashatsz még ebben a cikkemben is: https://mintaetrend.hu/blog/mindent-a-rostokrol/

error: A tartlom védett.