Ez a gyűjtemény kell neked, ha:
6200 Ft
* Olyan élelmiszerekből állítottam össze a epekímélő recepteket, melyek a legnagyobb valószínűséggel nem okoznak majd epés panaszt, de az epebetegek egyéni toleranciájával sajnos nem lehet előre kalkulálni. Nem garantálható, hogy minden receptre tökéletes lesz a reakció, de az esély mindenképp jobb lehet összességében a panaszok elkerülésére a receptösszeállításnak köszönhetően. Nagyon fontos, hogy ismerd saját magadat, és ismerd az egyéni toleranciádat!
Az receptek nem egyénre szabottak. A receptek alkalmazása nem helyettesíti a személyes vagy online dietetikai konzultációt, és a vele kapcsolatba hozható egyénileg javasolt és megírt étrendet vagy recepteket.
Fontos:
A receptek segíthetnek abban, hogy ha ezeket a főtt ételeket fogyasztod, akkor nagyobb eséllyel elkerüld az epepanaszokat, de emellett nagyon fontos, hogy a nap többi étkezésén is tartsd az epekímélő étrendet. Az epekímélő diétáról egy részteles blogcikket itt olvashatsz: https://mintaetrend.hu/blog/az-epekimelo-etrendrol-erthetoen/
Ezeket az epekímélő recepteket epekőroham után közvetlenül is lehet használni?
Nem! Egy roham után sokkal szigorúbb étrendre van átmenetileg szükség. Az epekőroham után pár napig progresszív étrend javasolt, mely lépcsőzetesen épül fel. A kezdeti koplalás, folyadék- és elektrolitpótlás után először a könnyen emészthető szénhidrátforrások beépítésével kezdünk, melyet később sovány fehérjeforrásokkal egészítünk ki, majd ezt követően bevezethető a napi szintű kevés zsiradék is. A felépítéses étrend után általában át lehet térni a krónikus epebetegek diétájára, ezt nevezzük „nyugalmi időszaknak”. A jelen gyűjteményben lévő epediéta receptek ebbe a „nyugalmi időszakba” illeszthetőek be leginkább, az egyéni tolerancia függvényében.
Ugye nem csak burgonya, répa, alma, rizs és csirke szerepel a receptekben?
Nem, dehogy! Az epebetegség nyugalmi időszakában lehet ennél változatosabban is táplálkozni! A tipikus, panaszt okozó élelmiszerekkel és konyhatechnológiai eljárásokkal természetesen én sem terveztem, de a fent említett élelmiszereken kívül még sokféle alapanyag szerepel az ételekben!
Milyen élelmiszerekkel készültek a receptek?
Az epekőbetegség nyugalmi időszakához javasolt diétás étrendben szereplő élelmiszereket és konyhatechnológiai eljárásokat alkalmazva állítottam össze a recepteket, ezektől várhatjuk a leginkább, hogy a legkevésbé okozzanak az étkezést követően epepanaszokat! Az receptekben csirke- és pulykamell, olykor csirkecomb és sertéskaraj valamint sovány hal szerepel. A köreteket változatosak: rizs, burgonya, durumtészta, teljes kiőrlésű tészta, bulgur, köles valamint zöldségköret fordul elő. A gyűjtemény epekímélő ételinek 90%-ában zöldség is található, könnyen emészthető saláta, párolt vagy sült zöldség, rakottzöldség vagy csőbensült zöldség formájában. Az 55 db recept között túróval készült ételek is, valamint édes ízvilágú ételek is találhatóak. Az ételeket enyhe fűszerezés jellemzi, de egyéni tolerancia függvényében ettől el lehet térni.
Variálhatok én még a recepteken?
Persze! Használhatod alapnak is a recepteket, melyeket az ízlésed szerint átvariálhatsz. Építhetsz bele olyan alapanyagokat is, melyeket biztosan tudsz, hogy tolerálsz, legyen az például fűszerféle vagy akár illóolajban gazdagabb zöldségféle.