Epekímélő receptek

„Dietetikus által összeállított epekímélő receptek, az epeproblémák elkerüléséért!” 

Ez a gyűjtemény kell neked, ha:

  • epeköved van, vagy már túl vagy az epeműtéten
  • epekímélő diétát kellene tartanod, és recepteket keresel hozzá
  • szeretnéd az epekőrohamokat megelőzni, de emellett mégis változatosan táplálkoznál
  • jobb emésztést és könnyebb közérzetet szeretnél elérni az epeproblémáid mellett a mindennapokban
  • fontos, hogy az ételeid ne csak kímélők, hanem ízletesek is legyenek
  • gyorsan elkészíthető, hétköznap is működő recepteket keresel
  • szeretnél új ötleteket, hogy ne kelljen mindig ugyanazokat az „epebarát” fogásokat enni

Az epekímélő receptek gyűjtemény jellemzői:

  • 55 db, dietetikus által tervezett epekímélő recept tartalmaz
  • a receptekből készített ételek adagmérete és tápértéke inkább a hölgyek igényeihez lett igazítva
  • az epekímélő ételek receptjeit kifejezetten az epekövekkel élő személyek részére állítottam össze, akik a nyugalmi időszak mindennapjaiba tudják a recepteket alkalmazni
  • ezek nem csak egyszerű receptek, ez az anyag egy precízen összeállított epekímélő receptgyűjtemény, melyben a változatos receptek a krónikus epekőbetegségben javasolt élelmiszerekre, valamint ételkészítési technológiára épülnek. A receptek zsírszegények, durva rostoktól, puffasztó élelmiszerektől és hüvelyektől mentesek, kímélő fűszerezettségűek.
  • SEMMI MACERA: egyszerűbb, hétköznapi alapanyagok, könnyen elkészíthető ételek!
  • SZUPER LEHETŐSÉG ÖTLETMERÍTÉSRE: ha nem tudod, mit egyél az epekímélő ételeket tekintve
  • idény: bármilyen idényben alkalmazható
  • AJÁNDÉK: az 55db epekímélő recept mellett további 5 db levesreceptet is adok, melyet szintén jól be tudsz illeszteni a diétába

6200 Ft

Kiknek ajánlom az epekímélő ételek receptgyűjteményemet?

  • epekőbetegeknek, akik az epekőrohamokat szeretnék megelőzni ideálisan összeállított főtt étel receptekkel
  • azoknak, akik epehólyagműtét után vannak, de a továbbiakban is epekímélő étrendre van szükségük
  • azoknak, akiknek fontos, hogy tapasztalt, a témában jártas dietetikus szakember állítsa össze a recepteket

Mit kapsz, ha megveszed a receptgyűjteményt?

  • 55db receptet egy 44 oldalas anyagba szerkesztve
  • +5db extra levesreceptet
  • az epe diéta receptek pontos és egyértelmű nyersanyag kiszabását 1 főre kalkulálva
  • egyszerű ételkészítési leírásokat, mely alapján biztosan el tudod készíteni az ételeket
  • a receptek kiszámolt energia-, fehérje-, zsír-, szénhidrát- és rosttartalmát táblázatba rendezve
  • számos helyen Tipp-eket a receptekre vonatkozóan, hogy pl.: más fűszerrel is ízesíthető, vagy egyéb gabonaféle is lehet a körete…

Pár étel a receptgyűjteményből:

  • Oregánós csirketokány, sárgarépás kuszkusz
  • Cukkínis joghurtos csirkeapró, durum- vagy teljes kiőrlésű tésztaköret
  • Zöldséges kakukkfüves pulykabecsinált, főtt köles
  • Sajtos brokkolis karajszelet, sütőben sült édesburgonya
  • Húsos cukkínis rakott burgonya
  • Párolt karajszelet, sült sütőtökkockák
  • Sütőben sült zabpelyhes csirkevagdalt, zöldséges bulgur, kefires céklasaláta
  • Sült csirkemell, sütőben sült édesburgonya, zöldsaláta joghurtos öntettel
  • Sült tőkehalfilé, burgonyapüré, kapros párolt zsenge zöldbab
  • Túrós almás rakott tészta
  • Tárkonyos tartalmas csirkebecsinált leves, félbarna- vagy teljes kiőrlésű kenyér

 

* Olyan élelmiszerekből állítottam össze a epekímélő recepteket, melyek a legnagyobb valószínűséggel nem okoznak majd epés panaszt, de az epebetegek egyéni toleranciájával sajnos nem lehet előre kalkulálni. Nem garantálható, hogy minden receptre tökéletes lesz a reakció, de az esély mindenképp jobb lehet összességében a panaszok elkerülésére a receptösszeállításnak köszönhetően. Nagyon fontos, hogy ismerd saját magadat, és ismerd az egyéni toleranciádat!

Az receptek nem egyénre szabottak. A receptek alkalmazása nem helyettesíti a személyes vagy online dietetikai konzultációt, és a vele kapcsolatba hozható egyénileg javasolt és megírt étrendet vagy recepteket.

Fontos:

A receptek segíthetnek abban, hogy ha ezeket a főtt ételeket fogyasztod, akkor nagyobb eséllyel elkerüld az epepanaszokat, de emellett nagyon fontos, hogy a nap többi étkezésén is tartsd az epekímélő étrendet. Az epekímélő diétáról egy részteles blogcikket itt olvashatsz: https://mintaetrend.hu/blog/az-epekimelo-etrendrol-erthetoen/

GYIK – Gyakran ismételt kérdések

Ezeket az epekímélő recepteket epekőroham után közvetlenül is lehet használni?

Nem! Egy roham után sokkal szigorúbb étrendre van átmenetileg szükség. Az epekőroham után pár napig progresszív étrend javasolt, mely lépcsőzetesen épül fel. A kezdeti koplalás, folyadék- és elektrolitpótlás után először a könnyen emészthető szénhidrátforrások beépítésével kezdünk, melyet később sovány fehérjeforrásokkal egészítünk ki, majd ezt követően bevezethető a napi szintű kevés zsiradék is. A felépítéses étrend után általában át lehet térni a krónikus epebetegek diétájára, ezt nevezzük „nyugalmi időszaknak”. A jelen gyűjteményben lévő epediéta receptek ebbe a „nyugalmi időszakba” illeszthetőek be leginkább, az egyéni tolerancia függvényében.

Ugye nem csak burgonya, répa, alma, rizs és csirke szerepel a receptekben?

Nem, dehogy! Az epebetegség nyugalmi időszakában lehet ennél változatosabban is táplálkozni! A tipikus, panaszt okozó élelmiszerekkel és konyhatechnológiai eljárásokkal természetesen én sem terveztem, de a fent említett élelmiszereken kívül még sokféle alapanyag szerepel az ételekben!

Milyen élelmiszerekkel készültek a receptek?

Az epekőbetegség nyugalmi időszakához javasolt diétás étrendben szereplő élelmiszereket és konyhatechnológiai eljárásokat alkalmazva állítottam össze a recepteket, ezektől várhatjuk a leginkább, hogy a legkevésbé okozzanak az étkezést követően epepanaszokat! Az receptekben csirke- és pulykamell, olykor csirkecomb és sertéskaraj valamint sovány hal szerepel. A köreteket változatosak: rizs, burgonya, durumtészta, teljes kiőrlésű tészta, bulgur, köles valamint zöldségköret fordul elő. A gyűjtemény epekímélő ételinek 90%-ában zöldség is található, könnyen emészthető saláta, párolt vagy sült zöldség, rakottzöldség vagy csőbensült zöldség formájában. Az 55 db recept között túróval készült ételek is, valamint édes ízvilágú ételek is találhatóak. Az ételeket enyhe fűszerezés jellemzi, de egyéni tolerancia függvényében ettől el lehet térni.

Variálhatok én még a recepteken?

Persze! Használhatod alapnak is a recepteket, melyeket az ízlésed szerint átvariálhatsz. Építhetsz bele olyan alapanyagokat is, melyeket biztosan tudsz, hogy tolerálsz, legyen az például fűszerféle vagy akár illóolajban gazdagabb zöldségféle.

error: A tartlom védett.