Az epe a májban termelődik, majd az epehólyagban tárolódik. Ez a sárgás zöldes keserű folyadék az egyéb funkciói mellett a zsírok emésztését is segíti. Ha az epe ürülése lassul, az epehomok és az epekő kialakulásának a kockázata elkezd emelkedni, melyhez még epegyulladás is társulhat.
Az epekő nagyobb arányban fordul elő nőknél mint férfiaknál, legtöbbször a 40-es életévekben jelentkezik, illetve nagyobb arányban alakul ki olyan személyeknél, ahol családi halmozódás is jelen van. Az epeköves személyek ¾-e panaszmentesen él együtt a kövekkel, míg a maradék ¼-e a betegeknek már élt át valamikor epekő által okozott, sokszor igen erős fájdalmat vagy egyéb panaszt!
Más a diétája egy közvetlen epegörcs utáni állapotnak -ebben az esetben egy fokozatosan bővítendő étrendet javaslunk, ahol először csak folyadék, majd szénhidrát, később fehérje és utána a csökkentett zsírtartalom is beépítésre kerül-, és más a diétája egy epegörcsre hajlamos páciensnek is, ahol a megelőzést tesszük előtérbe, és az a célunk, hogy elkerüljük az epekőrohamot illetve az epe akut gyulladását.
A diéta általános jellemzője, hogy zsírszegény, csökkentett hozzáadott cukortartalmú, erős fűszerektől és durva rostoktól mentes és napi többszöri étkezést tartalmaz, melyben az egyéni tolerancia kiemelten fontos szerepet kap!
Alapvető tanácsok:
Húsok és húskészítmények
Alapjában a zsírszegényeket érdemes kiválogatni, illetve ezek mellett a visszafogott fűszerezettségre kell még gondolni!
Ajánlott:
Nem ajánlott:
Zsiradékok
Ajánlott:
Nem ajánlott:
Tej és tejtermékek
Ajánlott:
Nem ajánlott:
Tojás
Próbálható:
Gabonák és gabonaipari termékek
Ajánlott:
Nem ajánlott:
Zöldségek és száraz hüvelyesek
Ajánlott:
Nem ajánlott:
Gyümölcsök
Ajánlott:
Nem ajánlott:
Fűszerek
Ajánlott:
Nem ajánlott:
Élvezeti italok és élvezeti termékek
Ajánlott, próbálható:
Nem ajánlott:
1:
Reggeli: csirkemell sonka, light margarin, félbarna kenyér, jégsaláta
Tízórai: almakompót
Ebéd: daragaluskaleves, rakott cukkíni (pulykacombból fehér rizzsel, joghurttal leöntve)
Uzsonna: kefir, háztartási keksz/kölesgolyó
Vacsora: sütőzacskóban sült zöldfűszeres csirkemell, kefires burgonyafőzelék
2:
Reggeli: light trappista sajt, vajkrém, fehér zsemle, madársaláta
Tízórai: korpás keksz, gyenge tejeskávé
Ebéd: joghurtos almaleves, sárgarépás csirketokány, főtt tésztaköret (durum)
Uzsonna: vaníliás puding
Vacsora: kapros túrókrém, teljes kiőrlésű kifli, jégsaláta
3:
Reggeli: házi csirkemell húskrém, teljes kiőrlésű kenyér, jégsaláta
Tízórai: hamlet
Ebéd: sárgarépaleves tésztával, rizses húsgombóc, főtt burgonya, kapormártás
Uzsonna: hámozott alma/almakompót
Vacsora: édes túróval töltött zsemle (joghurttal leöntve és egybesütve)
Összességében elmondható, hogy az epekímélő étrend egy zsírszegény, fűszerszegény, csökkentett hozzáadott cukortartalmú és durvarostmentes étrend, DE a páciens egyéni toleranciája nagyban befolyásolhatja az alkalmazható élelmiszerek körét!
Ez egy általános leírás az epekímélő étrendről, mely nem helyettesíti a személyes dietetikai konzultációt, ám segítséget nyújthat az epekímélő étrend megismeréséhez.