Mintaétrendek dietetikus szakembertől, diétázóknak!

Az epekímélő étrendről érthetően!

Aki átélt már egy erős akut epegörcsöt, az utána általában nagyon komolyan átgondolja az epediéta bevezetését az életébe, mert nem szeretné azt a fájdalmat soha többé megtapasztalni, amit akár egy kő okozhat. Dietetikusként én is az epekímélő étrend követését ajánlom ilyen esetekben, melyben az egyéni toleranciának nagyon nagy szerepe lehet! Milyen ez a diéta? Erről szól ez a cikk, példákkal fűszerezve, érthetően!
Sült húsgolyó sütőtök kockákkal

Pár gondolat az epéről, az epekövekről és az epegörcsről

Az epe a májban termelődik, majd az epehólyagban tárolódik. Ez a sárgás zöldes keserű folyadék az egyéb funkciói mellett a zsírok emésztését is segíti. Ha az epe ürülése lassul, az epehomok és az epekő kialakulásának a kockázata elkezd emelkedni, melyhez még epegyulladás is társulhat.

Az epekő nagyobb arányban fordul elő nőknél mint férfiaknál, legtöbbször a 40-es életévekben jelentkezik, illetve nagyobb arányban alakul ki olyan személyeknél, ahol családi halmozódás is jelen van. Az epeköves személyek ¾-e panaszmentesen él együtt a kövekkel, míg a maradék ¼-e a betegeknek már élt át valamikor epekő által okozott, sokszor igen erős fájdalmat vagy egyéb panaszt!

Más a diétája egy közvetlen epegörcs utáni állapotnak -ebben az esetben egy fokozatosan bővítendő étrendet javaslunk, ahol először csak folyadék, majd szénhidrát, később fehérje és utána a csökkentett zsírtartalom is beépítésre kerül-, és más a diétája egy epegörcsre hajlamos páciensnek is, ahol a megelőzést tesszük előtérbe, és az a célunk, hogy elkerüljük az epekőrohamot illetve az epe akut gyulladását.

 

Epekímélő diéta panaszmentes időszakra, hogy megelőzd a bajt!

A diéta általános jellemzője, hogy zsírszegény, csökkentett hozzáadott cukortartalmú, erős fűszerektől és durva rostoktól mentes és napi többszöri étkezést tartalmaz, melyben az egyéni tolerancia kiemelten fontos szerepet kap!

Alapvető tanácsok:

  • egyél többször, minimum napi 4x, de az 5-6x-i étkezés is megfelelő lenne! A többszöri étkezéssel megelőzhető az epepangás, és ezáltal csökkenthető a kőképződés kockázata is.
  • szánj időt az étkezésre, egyél asztalnál ülve, nem kapkodva. A percek alatt, gyorsan bekapott étel nehezíti az emésztést és növelheti az epepanaszok kialakulását.
  • rágd meg az ételt rendesen! Ha aprítottabb darabokban jut le a gyomorba az étel, az emésztés is könnyebb lesz!
  • kerüld a nagyon zsíros élelmiszereket és ételeket, valamint ne alkalmazz zsírdús konyhatechnológiai eljárást sem (bő olajban sütés)
  • óvatosan a fűszerekkel! A nyálkahártyát izgató, csípős erős fűszerek és keverékek kerülendőek. Általában a szárított fűszereket jobban tolerálják az „epések” a friss fűszerekkel ellentétben.
  • kerüld a túl hideg vagy épp nagyon forró ételek és italok fogyasztását, melyek szintén panaszt okozhatnak.
  • figyelj az egyéni toleranciádra! Nem kell a legszigorúbb étrendet követned, mert simán lehet, hogy vannak olyan élelmiszerek, amiket nyugodtan beiktathatsz, ha jól viseled őket, pl: tej, híg/gyenge kávé, tejeskávé, főtt tojás, egyes zöldségek és gyümölcsök, aromásabb fűszerek…, kis mennyiségekkel kísérletezz, és figyeld a reakciókat!
  • figyelj a testsúlyodra, ha túlsúlyos vagy, próbálj leadni pár kilót, ami javíthatja az epeműködésedet is!
Könnyű brokkolikrémleves

Az epediéta nyersanyagai

Húsok és húskészítmények

Alapjában a zsírszegényeket érdemes kiválogatni, illetve ezek mellett a visszafogott fűszerezettségre kell még gondolni!

Ajánlott:

  • zsírszegény húsrészek: csirke/pulyka mell/comb, sertéskaraj, sertés szárazabb combrésze, borjú, nyúl, soványabb halhús, pl tőkehalfilé...
  • érdemes a látható zsírréteget eltávolítani, ahol ez lehetséges.
  • zsírszegény felvágottak: csirke/pulykamell sonka, gépsonka, aszpikos combfelvágott, párizsi, virsli…

Nem ajánlott:

  • zsírdúsabb húsrészek, pl: tarja, oldalas, köröm, csülök…
  • intenzívebben fűszerezett és/vagy zsíros készítmények: olasz/soproni/veronai felvágott, szalámik, kolbászfélék, szalonna, tepertő…
  • füstölt termékek
  • belsőségek

 

Zsiradékok

Ajánlott:

  • növényi olajok elsősorban, a preventív étrendet szem előtt tartva
  • csökkentett zsírtartalmú margarin, vajkrém

Nem ajánlott:

  • a prevenciót tekintve az állati zsiradékok
  • bármilyen zsiradékból nagyobb mennyiség, pláne egy étkezésen belül fogyasztva

 

Tej és tejtermékek

Ajánlott:

  • a tej megosztó lehet, ha tolerálja a fogyasztó, akkor elsősorban az 1,5% zsírtartalmú választandó. Ételkészítéshez használva általában jó/jobb a tolerancia vele kapcsolatban, mint natív tejként fogyasztva.
  • a „hígabb/gyengébb” kakaó próbálható, változó a vele kapcsolatos tolerancia. A magas kakaótartalmú kész ital nagyobb eséllyel okoz panaszt a fogyasztást követően!
  • kefir, joghurt, gyümölcs joghurt (de nem aprómagvas), aludttej. A kefir és a joghurt ráadásul felmentált tejtermékek, a jó emésztéshez nagyban hozzájárulhatnak, és általában jó a tolerancia velük kapcsolatban.
  • túró, sovány és félzsíros egyaránt próbálható, általában jó a tolerancia a túróval kapcsolatban.
  • a tejföl is tolerancia kérdése lehet, általában a 12%-os zsírtartalmúból ételkészítéshez belefér egy csökkentett mennyiség, pl 10-20g/adag. (Egy normál kiszabás felnőttnek kb 25-40g/1 adag étel.) Ha a tejföl nem tolerálható, akkor kefirt vagy joghurtot érdemes ételkészítéshez használni a tejföl helyett.
  • zsírszegény sajtok, én itt a 20% zsírtartalom határt szoktam meghatározni, tehát az az alatti sajtokat érdemes választani. Light vagy normál mozzarella golyó, light trappista, light sajtkrém…

Nem ajánlott:

  • a 20% zsírtartalom feletti sajtok
  • penészes, érett vagy fűszerkérges sajtok
  • 20% tejföl
  • 20-30% tejszín
  • aprómagvas gyümölcsökkel készült tejtermékek

 

Tojás

Próbálható:

  • a tojás megosztó lehet, alapjában preventív egészséges étrendben heti 6-7 db beleférhet az étrendbe. Epekímélő étrend esetén a tojás fehérjével -mivel zsírszegény- nem szokott gond lenni, a sárgája lehet problémásabb, így azt érdemes korlátozni, vagy esetleg el is hagyni az étrendből, vagy csak ételkészítéshez felhasználni. Általában ételkészítéshez használva jó a tolerancia vele, külön ételként nagyobb arányban okoz panaszt.
  • a tojás elkészítési módja fontos lehet, kevés és nem túlhevített olajon akár tolerálható lehet egy rántotta is, de egy bő olajban készült bundáskenyér abszolút nem javasolt már! Nyilván itt a zsírtartalom és a pörzsanyag képződésen van a hangsúly.

 

Gabonák és gabonaipari termékek

Ajánlott:

  • fehér- és teljes kiőrlésű élelmiszerek is beilleszthetőek az étrendbe!
  • a gabonafajtákat tekintve nincs megkötés, bátran variálhatóak: búza, tönkölybúza, rizs, barnarizs, köles, bulgur, hajdina…
  • kenyerek, pékáruk: fehér, félbarna, teljes kiőrlésű, graham…, magvas -szezám, len- vagy anélküli is próbálható, alaposan megrágva a falatokat. Emésztést könnyítő lehet, ha a pékárut enyhén megpirítjuk, és úgy fogyasztjuk.
  • tészták: elsősorban durumtészta választandó, de próbálható a maximum 2 tojásos tészta is.
  • puffasztott gabonák és szeletek, pl: hamlet, abonett, kölesgolyó

Nem ajánlott:

  • a túlzóan magvas termékek
  • friss kelttésztás termékek, amik még melegek vagy langyosak, ezek megülhetik a gyomrot, nehezíthetik az emésztést
  • friss kenyér és egyéb pékáruk
  • vajas tészták pl: pogácsák
  • linzer tésztából készült sütemények: linzerkarika, isler
  • vajkrémes vagy tejszínes termékek
  • bő olajban sült termékek, pl: fánk, churros

 

Zöldségek és száraz hüvelyesek

Ajánlott:

  • az egyéni tolerancia kérdése itt is nagyon fontos!
  • általában probléma nélkül fogyasztható a/az: édes- és hagyományos burgonya, cukkíni, főző- és sütőtök, patisszon, brokkoli, spenót, cékla, jég- és fejessaláta, rukkola, madársaláta, kínai kel
  • általánosságban elmondható, hogy a hőkezelt zöldségeket jobban tolerálják az epeproblémásak, mint a nyers verziókat
  • a magasabb rost- és/vagy illóolaj tartalmú zöldségek megosztóak lehetnek, kicsit érdemes velük kísérletezni, és kitapasztani a toleranciát: káposztafélék, karfiol, paradicsom, paprika, uborka, hagymafélék, zeller, zöldbab…, ezeknél -ahol lehet- a zsenge állapot segítheti az emésztést, pl: zsenge zöldbab, káposztaféle, karfiol...
  • az uborka általában tolerálható, ha meghámozzuk, és mellé még a magos részét is kikaparjuk.
  • az illóolaj tartalmú zöldségek főzőlevét érdemes 1x leönteni, és/vagy fedő nélkül főzni ezeket az alapanyagokat, hogy az illóolaj el tudjon valamelyest párologni, pl.: karfiol, káposztafélék
  • a hagyma és a fokhagyma egészben belefőzve az ételbe (ezáltal az íze belekerül az ételbe), majd kivéve onnan nem okoz panaszt, ám elfogyasztani nem igazán javaslom, nyersen pláne nem.

Nem ajánlott:

  • fásabb zöldségfélék
  • hüvelyesek, mivel erősen puffasztó hatásuk lehet
  • magasabb illóolajtartalmú zöldségek, ha a tolerancia velük szemben nem túl jó
  • nyers hagyma, fokhagyma

 

Gyümölcsök

Ajánlott:

  • az egyéni tolerancia itt is nagyon fontos!
  • általában a hőkezelt gyümölcs nagyon jól beilleszthető az étrendbe, pl: almakompót, őszibarackbefőtt
  • nyers esetben a mennyiség sem lesz mindegy! Érdemes megpróbálni, hogy pl csak egy fél almát fogyaszt el az epeproblémás, és nem egyből egy 300g feletti egész darabot!
  • sokszor megoldás, hogy a nyers gyümölcsöt hámozva fogyasztják, így a nehezen emészthető héj lekerül a gyümölcsről, ezzel is könnyítjük az emészthetőséget

Nem ajánlott:

  • aprómagvas gyümölcsök: eper, málna, ribizli, szeder…
  • nem érett gyümölcsök
  • héjas gyümölcsök egyben nyersen fogyasztva
  • olajos magvak: ezek magas zsírtartalmúak, valamint igen magas rosttartalmúak is lehetnek, ezért csak nagyon kis mennyiségben és leginkább darálva ételbe beletéve javaslom a kipróbálásukat

 

Fűszerek

Ajánlott:

  • főként a zöldfűszereket érdemes alkalmazni: petrezselyem, bazsalikom, oregánó, babérlevél, kapor…, mellettük jól használható a borsikafű, köménymag
  • előnyösebb a szárított zöldfűszereket használni, és nem a friss verziókat, utóbbiak arányaiban többször okoznak panaszt a pácienseknél
  • a hagyma íze nem szokott panaszt okozni, így egészben az ételbe főzve működhet a vöröshagyma és a fokhagyma is, de ételkészítés végén ezeket érdemes az ételből eltávolítani, és nem megenni!

Nem ajánlott:

  • erős, csípős, nyálkahártyát izgató fűszerek: bors, torma, mustár, chili…

 

Élvezeti italok és élvezeti termékek

Ajánlott, próbálható:

  • a „hígabb vagy gyenge” kávé próbálható, de sajnos nem mindenki tolerálja jól
  • a koffeinmentes verzió is próbálható
  • vízzel higított almalé
  • ivóvíz, mentes ásványvíz
  • „zero” szörp próbálható, kissé hígabbra készítve, mint az ajánlás a csomagoláson
  • a csoki alapjában annyira nem javasolt, de kis mennyiségben, és lehetőleg ne a mogyorós fajta egy próbát megérhet.

Nem ajánlott:

  • erős kávé
  • erős „sötét” feketetea
  • szénsavas italok, mivel puffadást okozhatnak
  • magas hozzáadott cukortartalmú italok: gyümölcsitalok, cukros üdítők, ivólevek…
  • erős aromás gyümölcslevek, citruslevek
  • frissen facsart citruslevek
Őszibarack befőtt

Mintanap egy klasszikus epekímélő étrendről

1:

Reggeli: csirkemell sonka, light margarin, félbarna kenyér, jégsaláta

Tízórai: almakompót

Ebéd: daragaluskaleves, rakott cukkíni (pulykacombból fehér rizzsel, joghurttal leöntve)

Uzsonna: kefir, háztartási keksz/kölesgolyó

Vacsora: sütőzacskóban sült zöldfűszeres csirkemell, kefires burgonyafőzelék

 

2:

Reggeli: light trappista sajt, vajkrém, fehér zsemle, madársaláta

Tízórai: korpás keksz, gyenge tejeskávé

Ebéd: joghurtos almaleves, sárgarépás csirketokány, főtt tésztaköret (durum)

Uzsonna: vaníliás puding

Vacsora: kapros túrókrém, teljes kiőrlésű kifli, jégsaláta

 

3:

Reggeli: házi csirkemell húskrém, teljes kiőrlésű kenyér, jégsaláta

Tízórai: hamlet

Ebéd: sárgarépaleves tésztával, rizses húsgombóc, főtt burgonya, kapormártás

Uzsonna: hámozott alma/almakompót

Vacsora: édes túróval töltött zsemle (joghurttal leöntve és egybesütve)

Összességében elmondható, hogy az epekímélő étrend egy zsírszegény, fűszerszegény, csökkentett hozzáadott cukortartalmú és durvarostmentes étrend, DE a páciens egyéni toleranciája nagyban befolyásolhatja az alkalmazható élelmiszerek körét!

Ez egy általános leírás az epekímélő étrendről, mely nem helyettesíti a személyes dietetikai konzultációt, ám segítséget nyújthat az epekímélő étrend megismeréséhez.

error: A tartlom védett.