
1 db bagett = ~260g
3 db-os bagett (kb 35-38 cm/db)
*a klasszikus bagett csak -fehér-lisztet, vizet, élesztőt és sót tartalmaz. Mivel az én verzióm teljes kiőrlésű lisztet is szép arányban tartalmaz, így a puhább állag reményében én használok hozzá sikért és egy kevés cukrot is, utóbbi az élesztő dolgát segíti. Az ecet abban segít, hogy nem lesz olyan morzsalékos a kisült bagett bélzete.
A vízben az ecetet elkeverjük. Az összes alapanyagot egy tálba mérjük, majd kézzel vagy géppel alaposan kidagasztjuk a tésztát. Én mindig géppel végzem, összesen kb 15 percig dagasztom.
Dagasztás után 60 percig meleg helyen hagyom kelni a tésztát, majd utána gyúródeszkán alaposan átgyúrom ismét kb 5 perc alatt. 3 egyforma méretű adagba osztom a tésztát, majd gombóccá formázom, és lisztezett felületen lefedve ismét hagyom kelni kb 15 percig.
A bagettformát vékonyan megolajozom. A megkelt gombócokat egyesével lelapogatom, kézzel vagy nyújtóval elnyújtom/húzom ovális alakúra, majd mint a palacsintát a hosszabbik oldalról feltekerem, és tekerés után addig sodrom, míg kb a bagettforma hosszát megkapja. A hosszú tésztákat a formázást követően a bagettformába teszem, fóliával lefedem, és hagyom kb 30-45 percig kelni, amíg a duplájára meg nem nő. Éles késsel bevágom átlósan a bagetteket 2-3 helyen.
Sütés előtt alaposan -jó bőven- lespriccelem vízzel, majd alul-felül sütési fokozaton 220 fokon 10 percig, majd 190-200 fokon további kb 10 perc alatt készre sütöm a bagetteket.
3x kb 260g-os bagett sül belőle.
Tipp: a bagetteket a vízzel való lespriccelést követően maggal is meg lehet szórni.
Tipp: a tésztába még az elején 1-2 evőkanálnyi magvat is lehet szórni, pl: lenmag, szezámmag, napraforgómag.
Tipp: egyéb fűszerekkel még dúsítható, pl: szárított zöldhagymával
Érdemes bátran kísérletezni a teljes kiőrlésű lisztekkel, ez a bagett is remek példa rá, hogy az egészségesebb változat sem kell, hogy ízetlen vagy tömör legyen. A búza és a rozs keverése izgalmas ízt ad, miközben rostban és tápanyagban gazdagabb marad a végeredmény. Ha elsőre soknak tűnik az 55% teljes kiőrlésű liszt, kezdhetsz 40%-kal is, a sikér pedig segít megőrizni a kellemes, puha állagot. nem mellesleg ez a bagett remekül bírja a fagyasztást is, a többletet előre kiadagolva beteheted a fagyasztóba, és csak annyit vegyélki, amennyire épp szükséged van.
Érdekel egy vajas kalács recept is? Nézd meg a 40% tk lisztet tartalmazó kalácsreceptemet is: https://mintaetrend.hu/receptek/sos-vajas-kalacs-teljes-kiorlesu-liszttel/
Kíváncsi vagy a rostok szervezetre gyakorolt pozitív hatásaira? Olvasd el a témában írt cikkemet: https://mintaetrend.hu/blog/rost-mindent-a-rostokrol/