1 db kalács ~720g
1 szelet, ~70g
A liszteket és a sikért összekeverjük, belemorzsoljuk a friss élesztőt, majd hozzáadjuk a cukrot, a sót, a szobahőmérsékletű vajat és a tejet, amibe beleütöttük és elkevertük benne az egész tojást. A tésztát alaposan kidagasztjuk géppel vagy kézzel. Én kenyérsütőgépben dagasztom 20 percig.
A dagasztott tésztát 60-80 percen át hagyjuk kelni, majd deszkán átgyúrjuk (pár perc), és 3 vagy 4 adagba szétszedjük attól függően, hogy milyen fonást szeretnénk majd készíteni. Az adagolt tésztából gombócokat formálunk, majd azokat fóliával letakarva ismét hagyjuk kelni 30 percig.
A gombócokat egyesével tenyérrel lelapogatjuk, majd mint a palacsintát feltekerjük, és addig sodorjuk, amíg kb 40 cm hosszú szálakat kapunk. A szálakat összefonjuk, majd sütőpapíros tepsire tesszük a kalácsot, lekenjük felvert tojással, majd hagyjuk kelni kb 45-50 percig. Ha megnőtt a kalács, akkor lekenjük ismét a felvert tojással, majd megszórjuk szezámmaggal a tetejét.
Alul-felül sütésű módban sütőben 180 fokon kb 30-35 perc alatt készre sütjük a kalácsot.
Mert a kalács nem csak édes lehet! Ez a kalács egy tojással és vajjal dúsított tejes tészta, mely csak az élesztő miatt tartalmaz egy kevéske cukrot, amit az élesztő amúgy el is bont, és a kalács ízében a só dominál inkább.
Lehet, hogy kicsit bonyolultnak tűnik a sós kalács elkészítés, - a fonást meg aztán pláne nem érted- de hidd el, egy próbát mindenképp megér ez a kalács!
TIPP: