Sós vajas kalács 40% teljes kiőrlésű liszttel

Sós vajas kalács
Egészséges változatos étrendbe, hozzáadott cukormentes étrendbe. Egy igazán gyönyörű sós kalács, mely 40% teljes kiőrlésű lisztet tartalmaz! Ünnepnapra, vásárnapra, bármikorra! Egy kalács, kicsit egészségesebben.

A sós kalács tápértéke:

1 db kalács ~720g

  • Energia: 2104 kcal
  • Fehérje: 82,7 g
  • Zsír: 63,8 g
  • Szénhidrát: 297 g
  • Hozzáadott cukor: 20 g
  • Élelmi rost: 38,6 g

1 szelet, ~70g

  • Energia: 210 kcal
  • Fehérje: 8,3 g
  • Zsír: 6,4 g
  • Szénhidrát: 30 g
  • Hozzáadott cukor: 2 g
  • Élelmi rost: 3,8 g

A sós kalács összetevői és elkészítési leírása:

  • 230 ml tej, 1,5%-os
  • 220g búzaliszt
  • 160g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 db L-es tojás
  • 55g vaj
  • 20g cukor
  • 20g búzasikér
  • 15g élesztő
  • 6-8g só
  • 3g szezámmag

A liszteket és a sikért összekeverjük, belemorzsoljuk a friss élesztőt, majd hozzáadjuk a cukrot, a sót, a szobahőmérsékletű vajat és a tejet, amibe beleütöttük és elkevertük benne az egész tojást. A tésztát alaposan kidagasztjuk géppel vagy kézzel. Én kenyérsütőgépben dagasztom 20 percig.

A dagasztott tésztát 60-80 percen át hagyjuk kelni, majd deszkán átgyúrjuk (pár perc), és 3 vagy 4 adagba szétszedjük attól függően, hogy milyen fonást szeretnénk majd készíteni. Az adagolt tésztából gombócokat formálunk, majd azokat fóliával letakarva ismét hagyjuk kelni 30 percig.

A gombócokat egyesével tenyérrel lelapogatjuk, majd mint a palacsintát feltekerjük, és addig sodorjuk, amíg kb 40 cm hosszú szálakat kapunk. A szálakat összefonjuk, majd sütőpapíros tepsire tesszük a kalácsot, lekenjük felvert tojással, majd hagyjuk kelni kb 45-50 percig. Ha megnőtt a kalács, akkor lekenjük ismét a felvert tojással, majd megszórjuk szezámmaggal a tetejét.

Alul-felül sütésű módban sütőben 180 fokon kb 30-35 perc alatt készre sütjük a kalácsot.

Mert a kalács nem csak édes lehet! Ez a kalács egy tojással és vajjal dúsított tejes tészta, mely csak az élesztő miatt tartalmaz egy kevéske cukrot, amit az élesztő amúgy el is bont, és a kalács ízében a só dominál inkább.

Lehet, hogy kicsit bonyolultnak tűnik a sós kalács elkészítés, - a fonást meg aztán pláne nem érted- de hidd el, egy próbát mindenképp megér ez a kalács!

TIPP:

  • használhatsz az egészhez 1 db nagyobb (L-es) tojást. Üsd fel egy pohárba, keverd fel, majd a tojás kb 3/4 részét add a tésztához. A maradék 1/4 rész elég lesz a kétszeri lekenésre majd.
  • megszórhatod a tetejét akár mákkal is
  • annyi gombócba szedd szét a tésztát, ahány fonatos kész kalácsot szeretnél. Az egyszerű hármas fonással is nagyon szép kalácsod lesz! Én most egy 4 szálas barhesz fonást alkalmaztam, youtube-on megkereshető, hogy hogyan készül.
error: A tartlom védett.