Csirkemell vadas mártásban
A megmosott csirkemell szeletet kissé kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, majd forró olajos -teflon- serpenyőben mind a két oldalát pirosra sütjük. A húst félre tesszük egy tányérra. A zöldségeket feldaraboljuk, majd kevés vízben -épp csak ellepi- feltesszük főni, amibe beletesszük a vöröshagymadarabot, a borókabogyót és a babérlevelet is. Ha a zöldségek megfőttek, a két fűszert kivesszük, majd a zöldségeket leturmixoljuk (nem baj, ha kicsit darabos marad, ahogy szeretnénk). Tejfölös habarással sűrítjük a mártást, majd ízesítjük sóval, ízlés szerint mustárral és citromlével, ha túl savanykás, akkor édesítővel édesíthetjük kicsit. Ha a mártást befejeztük, a húst belehelyezzük, és összemelegítjük az egészet.
Teljes kiőrlésű tésztaköret
A tésztát forró sós vízben megfőzzük, lehűtjük, majd pár csepp olajjal összekeverjük.
A vadast szinte mindenki szereti! És a jó hír, hogy maga az étel több diétába is jól beilleszthető, ha megfelelő kiszabással állítja össze az ember. Ezzel a recepttel ez az étel jól beilleszthető IR-es vagy diabéteszes étrendbe is, a kiszabás 50g szénhidráttartalomra lett kalkulálva.
Ez az étel nálam is rendszeresen szerepel a kész IR-es mintaétrendjeimben, például ezekben:
https://mintaetrend.hu/webshop/inzulinrezisztens-etrend-160gr/
https://mintaetrend.hu/webshop/inzulinrezisztens-etrend180gr/
https://mintaetrend.hu/webshop/inzulinrezisztens-etrend140gr/
Fogyókúrás étrend része is lehet, a zsírosabb sertéshús helyett sovány csirkemellel készült, így csupán 500 kcal az energiatartalma!
https://mintaetrend.hu/webshop/intenziv-fogyokuras-etrend-oszi-teli-ideny/
Ez a vadas egy rostdús ételnek is tekinthető, mivel több, mint 10g élelmi rostot tartalmaz, adagonként.