A rostok szerepe és jelentősége egyszerűen: így segítik a mindennapi egészségedet

Olvasási idő: < 5 perc
A rostok az egészséges étrend alapvető elemei, mégis sokan alábecsülik a jelentőségüket. A rostok szerepe messze túlmutat az emésztés támogatásán: segíthetnek a vércukorszint stabilizálásában, hozzájárulhatnak a teltségérzet fenntartásához, és fontos szerepet játszanak a hosszú távú egészségmegőrzésben is. Ebben a cikkben érthetően bemutatom, miért nélkülözhetetlenek a rostok, milyen típusai vannak, és mikor érdemes külön figyelmet fordítani a rostbevitel növelésére.
Magvak és gabonák kanalakon egy fa deszkán – természetes rostforrások

A rostok szerepe: avagy miben segíthetnek a mindennapokban a rostok?

A rostok szerepe sokrétű, hiszen nemcsak a bélmozgást támogatják, hanem számos egyéb jótékony hatással is bírnak a szervezet működésére. Számos oka van annak, hogy a dietetikusok – én pedig különösen – nagy figyelmet szentelnek a rostoknak. Nézzük a teljesség igénye nélkül a legjellemzőbbeket:

  • a rostok lassítják a gyomor kiürülését, így csökkentik az éhségérzetet, teltségérzetet adnak. Ez fogyókúra esetén különösen jól tud jönni, amikor mennyiségileg kevesebbet eszünk, mely miatt az éhségérzet könnyen kialakulhat.
  • elnyújtják a velük együtt elfogyasztott egyéb szénhidrátok felszívódását. Cukorbetegség vagy IR esetén ezt kifejezetten érdemes kihasználni, és ezekben az állapotokban a rostokat előtérbe helyezni.
  • előnyösen befolyásolják a szénhidrát anyagcserét, a vékonybélben lassítják a cukrok felszívódását
  • vízmegkötő képességükkel növelik a széklet tömegét
  • gyorsítják a széklet áthaladását a bélrendszerben, ezáltal csökkentik a székrekedés kialakulásának esélyét
  • csökkentik a vastagbélbetegségek kialakulásának kockázatát, erős preventív hatásuk van!
  • kedvezően befolyásolják a zsíranyagcserét, megkötik a koleszterin és az epesavak egy részét, ezáltal csökken a koleszterinszint is. A rostdús táplálkozással átlagosan 5–10 százalékkal csökkenthető a szérum-koleszterinszint.
  • felveszik a vízben oldott káros anyagokat, így a bélben rövidebb ideig és kisebb arányban maradnak a mérgező és rákkeltő anyagok.

A rostok csoportosítása

Többféle szempont alapján csoportosíthatjuk a rostokat, én ezekből az oldhatóságot emelem most ki:

  • Vízben nem oldódó rostok: Ezek a rostok inkább változatlanok maradnak az emésztés során, áthaladnak az emésztőrendszeren. Az oldhatatlan rostok elősegítik a bélmozgást és segítik a széklet kialakítását, volument képeznek.

Források: búzakorpa, búzacsíra, rozs, szezámmag, teljes kiőrlésű gabonapelyhek, valamint teljes kiőrlésű lisztek és kenyerek, káposztafélék, paradicsom, paprika, vöröshagyma, hüvelyesek, petrezselyemgyökér, kukorica, zöldborsó diófélék, olajos magvak.

  • Vízben oldódó rostok: vízzel kölcsönhatásba lépve feloldódnak, vagy zselészerű állagot képeznek. Előnyösen befolyásolják a szénhidrát anyagcserét, ill jó hatással vannak a zsíranyagcserére is.

Források: zabfélék (pl. zabpehely, zabkorpa), árpa, gyümölcsök (alma, birsalma, banán, szőlő, málna, ribizli), zöldségek (burgonya, sárgarépa, tökfélék, cékla, spenót), hüvelyesek (bab, lencse, sárgaborsó, csicseriborsó).

Teljes kiőrlésű zsemlében készült, zöldségekkel teli szendvics – rostdús étkezés példája

Rostok az egészséges étrendben

Ahhoz, hogy a rostok áldásos hatását élvezhessük, egy egészséges preventív étrend esetén napi 20-25g élelmi rostbevitelt javaslunk. Sajnos, hazánkban ettől a mennyiségtől akár jelentősen is elmaradnak egyesek a rostfogyasztást tekintve.

Miért? Dietetikusként leírni is borzasztó, de sajnos igaz, hogy sokan nem is ismerik a teljes kiőrlésű élelmiszereket. Vannak, akik ugyan ismerik, de nem szeretik a teljes kiőrlésű termékeket, és nem tulajdonítanak neki akkora szerepet, így nem is építik be rendszeresen az étrendjükbe. Sokan sajnos nem szeretik a zöldségeket és gyümölcsöket sem, ezért ez az élelmiszercsoport csak elvétve jelenik meg az étrendjükben. A felsorolt három tényező erősen befolyásolja a napi rostbevitelt.

A javasolt napi 20-25g élelmi rostot nem ördöngősség a mindennapjainkban elérni, ha kicsit tudatosan figyelünk már az étrendünkre, és még csak nem is kell minden étkezésre teljes kiőrlésű élelmiszerekben gondolkodnunk! Nézzük, hogyan is lehet, itt egy mintanap:

Reggeli: tojáskrémes félbarna zsemle, paprika, tea

Tízórai: tejeskávé, gyümölcsös-zabos keksz

Ebéd: vegyes zöldségleves daragaluskával, sült csirkecomb, tepsis sült burgonya, savanyúság, ásványvíz

Uzsonna: málna vagy egyéb gyümölcs

Vacsora: kétsajtos sonkás tortilla jégsalátával és paradicsommal, limonádé

Rostban gazdag reggeli teljes kiőrlésű müzlivel és gyümölcsökkel

Mikor kell emelni a rostbevitelen?

Bizonyos esetekben, ha az állapot úgy kívánja, a napi rostbevitelt érdemes megemelni, ebben az esetben a napi javaslat az előző 20-25 grammhoz képest már inkább 35-40 grammra emelkedik.

Milyen esetekre gondolok? Pl.: szénhidrátanyagcsere betegségek (cukorbetegség, prediabétesz, inzulinrezisztencia), fogyókúra, divertikulósis, székrekedés…

 

A rost mellé elengedhetetlen a folyadékbevitel is!

A rostdús étrendet követőknek (is) kiemelten figyelniük kell a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre, ami alap esetben is kb 2 literről indul naponta! Ha nem párosul a rostdús étrend mellé elegendő folyadék, akkor a béltartalom besűrűsödhet és székrekedés alakulhat ki. Fogyassz a rostdús étrend mellett 2-2,5 liter folyadékot, egyenletesen elosztva a nap folyamán!

Összességében elmondható, hogy a rostok szerepe kulcsfontosságú az egészséges táplálkozásban és a hosszú távú egészségmegőrzésben. A megfelelő rostbevitel támogatja az emésztést, hozzájárul a kiegyensúlyozott vércukorszinthez, segítheti a testsúlyszabályozást és számos betegség kockázatát csökkentheti. Érdemes tudatosan figyelni arra, hogy a napi étrend elegendő mennyiségű és változatos forrásból származó rostot tartalmazzon.

Érdekel, hogy konkrétan milyen rostdús élelmiszerekkel lehetne rosttartalmat növelni az étrendedben? Olvasd el a témában egy másik hasznos cikkemet is.

 

GYIK – Gyakran ismételt kérdések

Székrekedés esetén egyek több rostot?

Érdemes vizsgálni az alap étkezési szokásokat és az étrendet, hogy az vajon mennyi rostot tartalmaz, és ha nem eleget, akkor érdemes megpróbálni az emeltebb rosttartalmú folyadékbő étrend követését. Ha a probléma nem oldódik meg, orvosi kivizsgálás válhat szükségessé.

 

Cukorbetegségben miért jó a sok rost?

A rostoknak fontos szerepe van a diabétesz kezelésében! A cukorbetegségben javasolt diéta rostdús. A rostok elnyújtják a bélben velük együtt elfogyasztott szénhidrátok felszívódását, ezáltal szebb vércukorétékek alakulhatnak ki.

 

Lehet túl sok rostot enni?

Igen, van olyan, hogy túlzott rostfogyasztás, melynek lehetnek negatív hatásai. Napi 50-55g rostfogyasztás felett az emésztés már túlterhelődhet, a túlzott rostbevitel pedig egyes mikrotápanyagok felszívódását is erősen mérsékelhetik.

 

error: A tartlom védett.