Krémleves cukorbetegeknek és IR-eseknek, lehet vagy sem? Így illeszd be az étrendbe!

Olvasási idő: < 5 perc
A krémlevesek sokak kedvencei: selymes, meleg, tápláló fogások, amelyek változatos alapanyagokból, számos ízvilággal és kiegészítővel kerülhetnek az asztalra. De vajon mi a helyzet akkor, ha cukorbeteg- vagy inzulinrezisztens étrend részeként szeretnénk fogyasztani őket? Beleférnek vajon az menübe? Ebben a cikkben megtudhatod, hogy hogyan illeszthető be a krémleves cukorbetegeknek vagy IR-eseknek javasolt étrendbe úgy, hogy ne jelentsen problémát.
Brokkolikrémleves cukorbetegeknek, főtt brokkolival tálalva

Miért előnyös a krémleves?

A krémlevesek előnye, hogy sokféleképpen variálhatóak, gyorsan elkészíthetőek, és könnyen elrejthetjük bennük a zöldségeket, még azokat is felhasználhatjuk, amikről a hűtőben már elfeledkeztünk, és talán már kevésbé szépek. Bizony, a krémlevesbe 100-150g zöldség is elbújhat adagonként, mellyel a napi zöldség- és gyümölcsfogyasztási javaslat akár 25-35%-át ki is pipálhatod! A krémlevest sokszor azok is kedvelik, akik egyéb leveseket, pláne zöldségleveseket nem szívesen fogyasztanak.

 

A pürésítés hatása az emésztésre és a felszívódásra – miért fontos ez cukorbetegség vagy IR esetén?

Miért merülhet fel, hogy a krémleves nem, vagy kevésbé szerencsés választás szénhidrátanyagcsere probléma esetén? A válasz az alkalmazott konyhatechnológiai eljárásnál keresendő: a turmixolásnál.

A krémlevesek lényege a pürésített és krémesített állag. Ennek azonban van egy élettani következménye: a mechanikai aprítás (turmixolás) miatt az emésztőenzimek könnyebben bontják az ételt, a krémleves kevesebb időt tölt az emésztőrendszerben, és a ch-ok felszívódása gyorsabbá válik. A leves kezdeti glikémiás indexe a turmixolás miatt valamennyivel mindig nő.

 

Hogyan lehet jobb a krémleves cukorbetegségben vagy IR-ben?

A fentiek nem jelentik azt, hogy a krémleves „tiltólistás” lenne! Egyes konyhatechnológiákkal és alapanyagokkal ellensúlyozhatjuk a turmixolás által gyorsult levesünket.

Lassítási praktikák:

  • ne csak saját anyagával vagy burgonyával sűrítsd a levest, tehetsz bele némi teljes kiőrlésű lisztet is sűrítő anyagként, mellyel plusz rostforrás is kerül a levesbe.
  • dúsítsd a levest egy kis tejföllel vagy tejszínnel. A hozzáadott zsiradék a szénhidrátok felszívódását valamennyire el fogják nyújtani. A mértékletességre azért figyelj!
  • tehetsz a levesbe olajos magokat is. A magok rost- és zsírdúsak, melyek a szénhidrátok felszívódását el fogják nyújtani.
  • betétként teljes kiőrlésű zsemle/kenyérkocka is használható, sőt ezek magvas változatban még előnyösebbek lehetnek!
  • dúsításként mehet bele akár némi reszelt sajt is, mellyel növelheted a krémlevesed fehérje- és zsírtartalmát is.

 

Használj „lassító praktikát”, ha krémlevest szeretnél fogyasztani, de ne ess át a ló másik oldalára! Nem kell 50g tejföl és még 30g sajt és 20g olajos mag is bele (kalória!!), elég lesz 20g tejföl és 15g olajos mag is.

Friss zöldségek és alapanyagok krémleves cukorbetegeknek készítéséhez

Milyen krémleves ehető cukorbetegség vagy IR esetén?

Nem minden krémlevesnek egyforma a tápértéke, a különbség pedig az alapanyagokban rejlik.

  • Alapanyagként IR vagy cukorbetegség esetén én az alacsonyabb szénhidráttartalmú zöldségeket javaslom leginkább, pl: brokkoli, karfiol, gomba, cukkíni, zeller… Például: Tejszínes brokkolikrémleves lenmagos kenyérkockával, tejfölös gombakrémleves, parmezános karfiolkrémleves
  • Használható még a zöldborsó és a sütőtök is, de mindenképp kalkulálni kell azzal, hogy az ezekből készült krémlevesen ch tartalma kissé magasabb.
  • Kevésbé javaslom krémleves alapanyagaként a burgonyát, kukoricát és a hüvelyeseket. Az ebből készült levesek ch tartalma jelentősebb is lehet. Ha mégis ebből készítenél krémlevest, az étkezésed második fogását okosan találd ki mellé, hogy kissé kompenzálhasd az ezen krémlevesek magasabb, és gyorsabban felszívódó ch tartalmát.

 

Hol a helye krémlevesnek cukorbeteg vagy IR étrendben?

Én nem javaslom, hogy önálló fogás legyen a krémleves cukorbetegségben vagy IR-ben, tehát ne csak egy krémleves legyen az ebéd vagy a vacsora! Mindenképp érdemes második fogást is enned utána, mellyel kicsit kompenzálhatod a krémleves gyorsabb felszívódását. Kedvező kombináció lehet: brokkolikrémleves, csirkepörkölt bulgurral és céklával.

 

Ne iktassátok ki a krémleveseket azért, mert inzulinrezisztensek vagy cukorbetegek vagytok! A krémleves cukorbetegeknek vagy IR-eseknek nem tiltott, csak a tudatosan megválasztott alapanyagokra és kiegészítésekre kell figyelned! A turmixolás miatti gyorsabb felszívódás könnyen ellensúlyozható, ha gondolunk a fehérje-, zsír- és rosttartalomra – így a cukorbeteg étrend része is lehet. Megfelelő anyagkiszabással és étrend összeállítással szuper része lehet a krémleves a diétás menütöknek!

 

Érdekel egy fincsi brokkolikrémleves recept, ami ráadásul még be is illeszthető IR vagy cukorbeteg étrendbe is? Nézd meg az én receptemet, ami csak 7g szénhidrátot és 114 kcal-t tartalmaz!

GYIK - Gyakran ismételt kérdések

 

Ehetnek krémlevest a cukorbetegek és IR-esek?
Igen, a krémleves cukorbetegeknek és IR-eseknek is beilleszthető az étrendbe, ha megfelelő alapanyagokból készül. Fontos, hogy ne fehérliszttel, hanem inkább teljes kiőrlésű liszttel sűrítsd, valamint érdemes még valamilyen, szénhidrát felszívódást lassító praktikát bevetni. Bálaszd alapanyagnak inkább a brokkolit, gombár, karfiolt vagy cukkínit, mintsem a burgonyát.

 

Miért kell óvatosnak lenni a pürésített ételekkel cukorbetegség vagy IR esetén?
A pürésített, turmixolt ételek – így a krémlevesek is – gyorsabban szívódhatnak fel, mert az emésztőenzimek könnyebben bontják le az ételt. Nem tilos a krémleves cukorbetegeknek sem, csak okosan kell a menübe beilleszteni!

error: A tartlom védett.