
A krémlevesek előnye, hogy sokféleképpen variálhatóak, gyorsan elkészíthetőek, és könnyen elrejthetjük bennük a zöldségeket, még azokat is felhasználhatjuk, amikről a hűtőben már elfeledkeztünk, és talán már kevésbé szépek. Bizony, a krémlevesbe 100-150g zöldség is elbújhat adagonként, mellyel a napi zöldség- és gyümölcsfogyasztási javaslat akár 25-35%-át ki is pipálhatod! A krémlevest sokszor azok is kedvelik, akik egyéb leveseket, pláne zöldségleveseket nem szívesen fogyasztanak.
Miért merülhet fel, hogy a krémleves nem, vagy kevésbé szerencsés választás szénhidrátanyagcsere probléma esetén? A válasz az alkalmazott konyhatechnológiai eljárásnál keresendő: a turmixolásnál.
A krémlevesek lényege a pürésített és krémesített állag. Ennek azonban van egy élettani következménye: a mechanikai aprítás (turmixolás) miatt az emésztőenzimek könnyebben bontják az ételt, a krémleves kevesebb időt tölt az emésztőrendszerben, és a ch-ok felszívódása gyorsabbá válik. A leves kezdeti glikémiás indexe a turmixolás miatt valamennyivel mindig nő.
A fentiek nem jelentik azt, hogy a krémleves „tiltólistás” lenne! Egyes konyhatechnológiákkal és alapanyagokkal ellensúlyozhatjuk a turmixolás által gyorsult levesünket.
Lassítási praktikák:
Használj „lassító praktikát”, ha krémlevest szeretnél fogyasztani, de ne ess át a ló másik oldalára! Nem kell 50g tejföl és még 30g sajt és 20g olajos mag is bele (kalória!!), elég lesz 20g tejföl és 15g olajos mag is.

Nem minden krémlevesnek egyforma a tápértéke, a különbség pedig az alapanyagokban rejlik.
Én nem javaslom, hogy önálló fogás legyen a krémleves cukorbetegségben vagy IR-ben, tehát ne csak egy krémleves legyen az ebéd vagy a vacsora! Mindenképp érdemes második fogást is enned utána, mellyel kicsit kompenzálhatod a krémleves gyorsabb felszívódását. Kedvező kombináció lehet: brokkolikrémleves, csirkepörkölt bulgurral és céklával.
Ne iktassátok ki a krémleveseket azért, mert inzulinrezisztensek vagy cukorbetegek vagytok! A krémleves cukorbetegeknek vagy IR-eseknek nem tiltott, csak a tudatosan megválasztott alapanyagokra és kiegészítésekre kell figyelned! A turmixolás miatti gyorsabb felszívódás könnyen ellensúlyozható, ha gondolunk a fehérje-, zsír- és rosttartalomra – így a cukorbeteg étrend része is lehet. Megfelelő anyagkiszabással és étrend összeállítással szuper része lehet a krémleves a diétás menütöknek!
Érdekel egy fincsi brokkolikrémleves recept, ami ráadásul még be is illeszthető IR vagy cukorbeteg étrendbe is? Nézd meg az én receptemet, ami csak 7g szénhidrátot és 114 kcal-t tartalmaz!
Ehetnek krémlevest a cukorbetegek és IR-esek?
Igen, a krémleves cukorbetegeknek és IR-eseknek is beilleszthető az étrendbe, ha megfelelő alapanyagokból készül. Fontos, hogy ne fehérliszttel, hanem inkább teljes kiőrlésű liszttel sűrítsd, valamint érdemes még valamilyen, szénhidrát felszívódást lassító praktikát bevetni. Bálaszd alapanyagnak inkább a brokkolit, gombár, karfiolt vagy cukkínit, mintsem a burgonyát.
Miért kell óvatosnak lenni a pürésített ételekkel cukorbetegség vagy IR esetén?
A pürésített, turmixolt ételek – így a krémlevesek is – gyorsabban szívódhatnak fel, mert az emésztőenzimek könnyebben bontják le az ételt. Nem tilos a krémleves cukorbetegeknek sem, csak okosan kell a menübe beilleszteni!