
1 adag:
A kisebb rózsákra szedett brokkolit adagonként 250ml vízben feltesszük főni. Sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a bazsalikomot is. Ha a zöldség megpuhult, akkor botmixerrel leturmixoljuk a levest. A tejfölben elkeverjük a lisztet, majd a forró levesből pár evőkanállal hozzákeverünk, és ezzel a habarással sűrítjük be a levest. A brokkolikrémlevest egyszer felforraljuk, és utóízesítjük, ha kell.
Tálalásnál reszelt sajtot teszünk a tetejére.
Tipp: a krémlevesbe tehetünk pirított zsemlekockát vagy akár olajos magvakat is. A fűszereket tekintve légy kreatív, használhatsz bazsalikomot, oregánót, petrezselyemzöldet és zöldhagymát is, csak bátran!
Tipp: a leves készülhet tejföl helyett kefirrel, joghurttal vagy akár tejszínnel is. Ha tejmentes verziót szeretnél, akkor pedig alternatív termékkel is készítheted a levest.
Tipp: ez a recept tökéletes lesz karfiollal, vagy karfiol és brokkoli keverékével is, a tápértéke lényegesen nem fog változni a krémlevesnek.
Tipp: használhatsz a teljes kiőrlésű búzaliszt helyett teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet vagy akár zabpehelylisztet is.
A krémlevesek nemcsak finomak és táplálóak, de a maradék zöldségek hasznosításának is az egyik legjobb módjai. Ne dobd ki a kissé fonnyadt cukkínit, karfiolt vagy brokkolit, készíts belőlük krémlevest! Kb 20 perc alatt kész is lehetsz, és ízlés szerint feldobhatod a levesed zsemlekockával, magvakkal vagy egy kevés sajttal is. Jó hír: a gyerekek is jobb eséllyel fogyasztanak ebben a formában zöldséget, kísérletezz nyugodtam, hogy melyik szín- és ízvilágú krémleves válik be nálatok!
Ha kíváncsi vagy, hogy hogyan illeszthető be a krémleves cukorbetegeknek és IR-eseknek készült étrendbe, olvasd el erről szóló cikkemet!
Érdekel, hogy a cukorbeteg étrendbe milyen élelmiszerek kerülhetnek? Nézd meg a cikkemet, melyben részletesen olvashatsz ajánlott és kerülendő élelmiszerekről és alapanyagokról.