Így állíts össze GDM-ben egy jó ebédet!

A terhességi cukorbetegségben (GDM) lévő kismamák nagy részének a főtt meleg ételek elkészítése és az étel szénhidráttartalmának a kiszámolása a legnehezebb feladat a diéta során. Hogy mi az a pár tényező, amire az ételek összeállításánál figyelnie kell a kismamának a kedvezőbb vércukorgörbéért, megtudhatod a következő cikkből!
Kismama főz

Terhességi cukorbetegségben a diéta, és a főzés

Terhességi cukorbetegségben (GDM) nagyon fontos, hogy a kismama a neki személyre szólóan meghatározott napi szénhidrátmennyiséget elfogyassza. Ez a mennyiség általában 160-230g ch között szokott mozogni. A terhességi cukorbetegségben meghatározott napi ch tartalmat tovább bontjuk az egyes étkezésekre is, a kismamáknak pedig ezt a ch leosztást is figyelniük kell a nap folyamán. Az ebédek szénhidráttartalma körülbelül 40-60g ch között szokott mozogni, egyéntől függően.

Számos GDM-es kismama szenved attól, hogy mit egyen egész nap, ami mindenképp diétakompatibilis, tartalmazza a javasolt szénhidrátmennyiséget és jó eséllyel még finom is!

A napi menü összeállításakor a legnehezebb feladat általában a főtt meleg ételek kitalálása, elkészítése és szénhidráttartalmuk kikalkulálása.

Miért ez a legnehezebb?

  • mert a főtt ételek mindig több/sok összetevősek
  • nem biztos benne a kismama, hogy melyik élelmiszer a „legtutibb” GDM során
  • tovább bonyolítja a helyzetet, ha két vagy három fogásból állna az ebéd
  • sokszor abban sem biztos a kismama, hogy nyersen vagy főve vagy hogy kell egyáltalán lemérni az alapanyagokat a számoláshoz
  • maga a szénhidrátszámolással is bajban van, pláne, hogy nem minden élelmiszernek kell a ch tartalmát számolni!
  • általánosságban sokszor ötletszegények a kismamák, és nehezen mernek változtatni a már bevált ételeken, cserébe elég egyhangúak az ebédeik

 

Én is küzdöttem ezzel a feladattal, mivel mind a két várandósságom cukorbetegséggel szövődött, én inzulinterápia mellett csináltam végig a terhességeimet. Pontosan tudom, hogy mit élnek át a kismamák ebben a helyzetben, mert a bőrömön éreztem meg, amikor nap mint nap azon gondolkodtam, mikként állítsam össze a napi menüt. A saját tapasztalásom mellett dietetikusként a fő szakterületem a GDM helyes étrendi kezelése, több száz kismamával találkoztam az elmúlt évek során, ismerem a tanácsadásokból is a felmerülő problémát!

Ebéd

Terhességi cukorbetegségben erre figyelj, ha főtt ételt készítesz!

1., nagyon fontos, hogy a megfelelő szénhidráttartalom benne legyen az ételben, ez talán az alapja a tervezésnek. Orvosod és/vagy dietetikusod határozza meg, hogy neked mennyi szénhidrát lenne a legideálisabb, ezt pedig lehetőleg nagy pontossággal tartani is kell. Általános javaslat az 50g ch, de ettől el lehet térni! Számolni kell a szénhidrátokat az alapanyagokban, mindig mindent nyersen, tisztítva kell lemérni, és a csomagoláson szereplő ch adattal kell kalkulálni. Ha nem csomagolt az élelmiszer (alma, répa…), akkor nyugodtan használható a google a tápértékkereséshez, egy átlag értéket lehet ilyenkor használni.

2., lassan felszívódó köretféleség illetve gabona kerüljön a tányérra: bulgur, barnarizs, hajdina, quinoa, hüvelyesek…, tapasztalat alapján ezek „működnek” a legjobban, ezekkel érdemes leginkább ételeket kitalálni. Abszolút várható és látható, hogy egy főtt burgonyás vagy egy főtt jázminrizses köret magasabb vércukorcsúcsot eredményez majd, így ezekkel az alapanyagokkal kalkulálni GDM során nem igazán érdemes, pláne nem egész adag köretként.

3., érdemi fehérjeforrás: a fehérjék jelenléte a menüben fontos tényező lehet a szebb vércukorgörbéhez, mivel a fehérjék emésztése elnyújtja a velük együtt elfogyasztott szénhidrátok felszívódását is. Minden ebédre célszerű érdemi fehérjeforrást kalkulálni: hús, hal, sajt, tojás, túró… Készítsd ezeket változatosan, sütve, párolva, grillezve, főve…, lényegében az elkészítési mód itt nem lesz mérvadó.

4., érdemi zöldségtartalom: szintén nagyon fontos egy cukorbeteg ebédjében, részemből minimum 150g mennyiségben! Mindegy, hogy milyen formában van jelen az ebédben a zöldségféle -levesben, főzelékben, friss salátában, párolva, savanyúnak…-, a lényeg, hogy belekerüljön az ebédbe! A pürésítés nem szerencsés, tehát a zöldségpürét érdemes elkerülni GDM során. A burgonya jelen esetben sajnos nem számít zöldségnek! Kiemelném a zöldsalátákat savanykás öntettel (pl: citromlé, citromleves olívaolajos öntet, ecet…), a savanyúságokat illetve a fermentált zöldségeket (pl: savanyú káposzta, kovászos uborka, bármilyen fermentált zöldségféle), illetve a bennük rejlő plusz lehetőséget: a savanykás íz az ebéd glikémiás indexét összességében javítaná, így érdemes ezekkel cukorbeteg diéta esetén is akár rendszeresen kalkulálni!

5., lehetőleg ne egy élelmiszer adja ki az ebéd szénhidráttartalmát! Ez azt jelenti, hogy például ha barnarizs köret van, akkor ne a barnarizs adja egyedül az 50g ch tartalmat az ebédben. Sokkal ideálisabb, ha ebben az esetben 40g ch-t ad a barnarizs, és a fennmaradó 10g ch-t pedig a párolt zöldségköret.

Tudom, hogy nem egyszerű az étrend összeállítása, pláne, ha eddig nem szorultál rá, hogy ilyeneken agyalj, most pedig hirtelen kellene nagyon jól csinálni az egészet.

Ha magadtól nehéz jó és pontos recepteket összeállítanod, akkor vedd meg az én gyűjteményemet:

https://mintaetrend.hu/webshop/50gr-szenhidrattartalmu-receptotletek/

https://mintaetrend.hu/webshop/55gr-szenhidrattartalmu-receptotletek/

 

error: A tartlom védett.