Görögdinnye cukorbetegségben és IR esetén?

Olvasási idő: < 5 perc
A görögdinnye a nyár egyik legnépszerűbb gyümölcse, és nem véletlenül, hiszen kinek ne esne jól a 35–40 fok melegben egy jól behűtött, finom, lédús dinnye? De ha valaki inzulinrezisztens vagy cukorbeteg rögtön felmerül a kérdés: szabad-e enni belőle, vagy inkább kerülje? Ebben a cikkben kifejtem, hogy a görögdinnye barát vagy inkább ellenség vércukorszint szempontjából, és hogyan illeszthető be tudatosan az étrendbe. Olvasd el szakmai véleményemet a témáról!
Egymásra halmozott kisebb dinnyeszeletek IR diétában

A görögdinnyéről pár hasznos és érdekes infó:

  • alacsony energiatartalmú gyümölcs, 31kcal/100g
  • a szénhidráttartalma 6,5g/100g, ami nem olyan sok, de
  • gyümölcshöz képest elenyésző a rosttartalma, mindössze 0,2g/100g
  • szomjoltó gyümölcsként is nevezik, a víztartalma jelentős, 90-95%
  • nem terheli az emésztést → könnyen emészthető, vízhajtó hatásó
  • a tökfélék (kabakosok) családjába tartozik, rokona például a cukkíninek és az uborkának is
  • átlagos tömege fajtától függően ~3-10kg közötti
  • húsának színe a sárgától a rózsaszínen és élénkpiroson át a vörösig sokféle lehet
  • a friss fogyasztás mellett használható például salátának (fetasajttal isteni, ld lentebb), vagy készíthető a héjából vagy a pici dinnyéből savanyúság vagy akár lekvár is
  • a görögdinnye Magyarországon is megterem, itthon is a nyári hónapok egyik kedvenc gyümölcse

 

Görögdinnye inzulinrezisztenciában vagy cukorbetegségben?

Igen! Én dietetikusként nem tiltom a dinnyét IR vagy diabéteszben, de nyilván a mennyiség, a gyakoriság és az étkezés időpontja azért nem lesz mindegy, mint ahogy az sem, hogy a fennálló ch anyagcserezavar mennyire „erős”, melynek étrendjébe szeretnénk a dinnyét beiktatni.

 

Lássuk sorban a felmerülő kérdéseket:

Mennyit?

Szénhidrátanyagcsere zavar esetén a dinnye szénhidráttartalmával mindig kalkulálni kell, ez T2DM és T1DM valamint GDM (2-es típusú diabétesz, 1-es típusú diabétesz, terhességi diabétesz) esetén kifejezetten fontos, valamint az egyéni tolerancia is fontos ezekben az esetben! A dinnye ch tartalma 6,5g ch 100 grammonként. A mérésnél nyilván csak a dinnye húsával kalkulálj, hiszen a héját nem fogod megenni!

Visszafogott mennyiségben próbáld a dinnyét, mivel nem túl rostos gyümölcsről van szó, én 150-180g-nál többet nem javaslok.

Mikor?

  • kisétkezéskor, pl uzsonnakor ideális lehet
  • próbálhatod még ebéd után, befejező fogásként is
  • még ideálisabb, ha utána épp fizikai aktivitás kezdődik: elmész sétálni, sportolsz, kirándulsz…

Mikor ne?

  • reggelire, vagy a nap utolsó étkezésére biztosan ne illeszd be
  • ha egyértelműen azt látod -vércukormérésekből- , hogy abszolút nem tolerálod, akkor ne is feszegesd a kérdést!

Hogyan? Mire figyelj:

  • ideálisabb esetben egyéb élelmiszerrel kombináld a görögdinnyét, amikor fogyasztod! Más gyümölccsel, esetleg magvakkal, sajttal...
  • ne erre építsd nyáron a gyümölcsfogyasztásod nagyját! Alkalom adtán beépíthető az étrendbe, próbálható, de ne legyen sűrűn a menü része!

 

Milyen ch anyagcserezavar esetén érdemes mégis meggondolni és inkább elhagyni?

Terhességi cukorbetegség esetén én nem ajánlom a dinnye fogyasztását. Kialakult gdm esetén nem szerencsés gyümölcs, mivel nem igazán jelentős a rosttartalma, ami a ch felszívódását kedvezőbben befolyásolhatná. Azt a pár hónapot ki lehet bírni görögdinnye nélkül is, helyette válassz inkább erdei gyümölcsöket, ha gyümire vágysz!

Fetás dinnyesaláta mentalevéllel és citrommal – lassabb felszívódású kombináció

Íme egy szuper recept a görögdinnyéhez:

  • 150g görögdinnye
  • 20 g feta sajt
  • pár csepp citromlé
  • pár mentalevél

A dinnyebelsőt kockázd fel tedd tálba, majd morzsold rá a fetasajtot. Csepegtesd le citromlével, ízesítsd pár levél mentával.

Egészségedre! :)

 

Összességében a görögdinnye nem tiltólistás azok számára sem, akik inzulinrezisztenciával vagy cukorbetegséggel élnek, a kulcs a mértékletesség és a tudatosság, figyelj az adagokra, társítsd lassabb felszívódású élelmiszerekkel. Ha megfelelő napszakban, nem önmagában, hanem lehetőleg kombinálva fogyasztod, időnként helyet kaphat az étrendben. Figyeld a toleranciádat, és dönts okosan.

Az inzulinrezisztencia kapcsán a gyümölcsök kérdésköre mindig felmerül. Lehet, nem lehet, mennyit lehet? A kérdéseknek nincs egyértelmű válasza, az egyéntől mindig sok minden függ. Érdekel az IR kezelésének több szegmense  is? Nézd meg a cikkemet, melyben az IR kezelésének 4 pillérét boncolgatom, részletesebben!

error: A tartlom védett.