A cukorbeteg diéta alapjai! 1 cikkben minden fontos információ az étrendről!

Olvasási idő: < 5 perc
A kettes típusú cukorbetegség (T2DM) egyre többeket érint világszerte, és hazánkban is folyamatosan nő az érintettek száma. A jól összeállított diéta követése és betartása kulcsfontosságú terápiás lehetőség az ideálisabb vércukorszint eléréséhez, a szövődmények megelőzéséhez és az életminőség javításához. Ebben a cikkben részletesen olvashatsz a cukorbeteg diéta alapjairól, hogy miért és hogyan érdemes kialakítani a napi étkezéseket, hogy mit kell tudnod a szénhidrátokról és hogy milyen vércukorértékek esetén örülhetsz!
Szív alakban elrendezett rostdús élelmiszerek – a cukorbeteg étrend alapjaihoz

Kezdjük az alapoknál, mi a cukorbetegség (diabétesz)?

Ez egy szénhidrát anyagcsere-betegség, mely szövődményei révén rontja a beteg életminőségét és életkilátásait. Cukorbetegség esetén az emelkedő vércukorra az inzulintermelés csökkent vagy akár teljesen hiányzik, ezért a vérből a cukor nem, vagy nem megfelelő mértékben tud a sejtek felé átjutni. A vér glukóz szintje emelkedett, vagy akár igen magas is maradhat, majd a vérből a szőlőcukor a vizelettel ürül ki.

 

Miért olyan fontos diabétesz esetén a cukorbeteg diéta alapjait ismerni és követni?

A diéta elsődleges célja a vércukorszint stabilizálása, valamint a túlzott vércukorszint-ingadozások elkerülése. Egy jól összeállított étrend az alábbiakban segíthet:

  • Megelőzheti a hiperglikémiát és hipoglikémiát (magas és alacsony vércukorértékeket)
  • Csökkentheti a cukorbetegséggel kapcsolatos szövődmények kialakulását
  • Elősegítheti az egészséges testsúly elérését és fenntartását
Rostdús élelmiszerek – a cukorbeteg étrend alapjai között nélkülözhetetlenek

A cukorbeteg étrend alapjai: fókuszban a szénhidrátok

A helyes étkezési ritmus kialakítása:

Cukorbetegség esetén a rendszeres étkezés elengedhetetlen. A klasszikus javaslat a napi 5-6x-i étkezés, de nagyon fontos, hogy az étkezések számát a diabéteszes egyén igényeit figyelembe véve határozzuk meg. Minél több felé osztjuk el a napi ch mennyiséget, annál kevesebb az egyszerre elfogyasztott szénhidrátnak a mennyisége és annál kisebb vércukoremelkedés várható egy-egy étkezést követően.

A reggelinek reggel maximum 8 óráig meg kell történnie, és a nap folyamán az étkezéseknek 2-4 óránként célszerű egymást követniük a stabil vércukorszint érdekében.

Az alkalmazott gyógyszeres terápia is befolyásolhatja az étkezések számát, pl egyes inzulinterápia mellett többször szükséges étkezni, míg egy gyógyszeres terápia mellett akár elég lehet 4-5x is. Ezt mindig egyeztetni kell e kezelőorvossal és/vagy a dietetikussal!

 

A szénhidrátok napi mennyiségének meghatározása:

A cukorbeteg étrendben az elfogyasztott szénhidrátok mennyiségét számolni kell. A napi elfogyasztható ch mennyiséget mindig egyénhez kell igazítani, mert nem mindegy, hogy egy 75 éves 62kg-os cukorbeteg hölgyről, vagy egy 45 éves 85 kg-os aktív diabéteszes férfiról beszélünk, kettőjüknek nagy eséllyel eltérő lesz a szénhidrát igénye. A klasszikus javaslat a napi 160g ch mennyiség, de ettől el lehet térni. Dietetikusként én nagyjából napi 120g és 220g szénhidrát közötti mennyiségeket szoktam meghatározni, személyre szabottan.

 

A szénhidrátok elosztása a nap folyamán:

Diabéteszes étrendben kifejezetten fontos, hogy minden étkezésnek legyen érdemi szénhidráttartalma. Ez azt jelenti, hogy pl.: nem elegendő egy kis sajt uzsonnára (mert nincs benne szénhidrát!), mindenképp ki kell egészíteni érdemi szénhidráttartalommal, pl teljes kiőrlésű kenyérrel, teljes kiőrlésű keksszel vagy akár répával vagy almával. Ideális esetben minden azonos étkezésnek nagyjából azonos a ch tartalma is.

Íme néhány javaslat, ezektől természetesen el lehet térni, melyet dietetikussal és a szakorvossal kell minden esetben egyeztetni!

A ch napi elosztása %-ban és grammra vetítve, 5-6 étkezésre:

140 g ch140 g ch160 g ch160 g ch180 g ch200 g ch
Reggeli ~15-20%252530303035
Tízórai ~10-15%151520202025
Ebéd ~30-35%454550505560
Uzsonna ~10-15%201520202525
Vacsora ~20-25%353040304045
Utóvacsora ~5%-10-101010

 

A szénhidrátok felszívódási idejének a figyelembevétele a nap folyamán

A cukorbeteg étrendben a ch mennyisége mellett a ch minőségére is érdemes odafigyelni, mely szintén erősen befolyásolhatja az étkezés utáni vércukorértékeket!

Megkülönböztetünk gyorsan és lassan felszívódó szénhidrátokat aszerint, hogy milyen gyorsan emelik meg étkezés után a vércukorszintet.

  • gyors ch források: gyümölcsök, gyümölcslevek, tej, kefir, joghurt
  • lassú ch források: teljes kiőrlésű élelmiszerek, zöldségek, hüvelyesek, olajos magvak

A gyors és lassú ch források elosztásának javaslata a nap folyamán:

lassú ch tartalomgyors ch tartalom
Reggeli100%x
Tízóraiminimum 50%maximum 50%
Ebédminimum 70%maximum 30%
Uzsonna0-100%0-100%
Vacsoraminimum 70%maximum 30%
Utóvacsora100%x
Ideális cukorbeteg ebéd: zöldségek, barnarizs és grill csirkemell – a cukorbeteg étrend alapjai szerint

A cukorbeteg étrend alapjai, egyéb fontos tényezők

Makrotápanyagok és energiabevitel

A szénhidrátok mellett természetesen az egyéb makrotápanyagokra: a fehérjékre és a zsírokra, valamint a napi energiabevitelre is célszerű figyelni. Ezeket nem kell feltétlenül szigorúan számolni és kigrammozni, de pár alap javaslatot érdemes követni az étkezések során:

  • minden főétkezésnek legyen érdemben fehérjetartalma is! Tehát nem elegendő egy vajas kenyér reggelire, kerüljön rá fehérjeforrásként például főtt tojás vagy egy szelet sajt. A fehérjék elnyújtják a velük együtt elfogyasztott szénhidrátok felszívódását, ezt ésszerű keretek között érdemes kihasználni!
  • a zsírok esetében az állati források mellett/helyett növényi olajokat is használjunk! Nem kell teljesen zsírmentesen vagy extra zsírszegényen táplálkozni cukorbeteg étrendben, hacsak nincs rá egyértelmű javaslat! A zsírok szintén elnyújtják a velük együtt elfogyasztott szénhidrátok felszívódását, reális keretek között ezzel is lehet kalkulálni.
  • az étrend energiatartalma a cukorbeteg adottságaihoz kell, hogy igazodjon! Túlsúly esetén csökkentett energiatartalmú étrend szükséges, míg ha normál testsúlyú vagy, nem kell erősen megszorítani az energiabevitelt!

 

Zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű termékek, rostok és a folyadék

A cukorbeteg étrend legyen rostdús, mivel a rostoknak köszönhetően szebb vércukorgörbéket érhetünk el. Ehhez napi szinten zöldségeket, gyümölcsöket és teljes kiőrlésű élelmiszereket kell rendszeresen és fókuszáltan beilleszteni az étrendbe!

A napi zöldség és gyümölcs mennyisége lehetőleg érje el az 500g-ot, mellyel nem csak rosttartalmat, hanem vitamin- és ásványianyagtartalmat is tudunk biztosítani a szervezetünknek!

Gabonaalapú élelmiszerek esetén mindenképp a rostdús, teljes kiőrlésű verziókat kell preferálni, mellyel grammokban mérhetően lehet több rostot fogyasztani, mint a fehértermékek választása esetén.

A rostdús étrend mellett kiemelten fontos a megfelelő folyadékbevitel, mely lehetőleg érje el minimum a 2 litert napi szinten!

 

Hozzáadott cukor

Kerüld a hozzáadott cukrot és a méz használatát is. A cukor és a méz egy ultragyorsan felszívódó szénhidrátforrás, mely egyértelműen gyors vércukoremelkedést okoz. Az édes íz érdekében édesítőszerek használata válhat szükségessé. Napjainkban már számos korszerű édesítőszer létezik, ám mindenképp felhívom a figyelmedet a mértékletes fogyasztásukra, mivel az édesítőszerek emésztési panaszokat okozhatnak, főleg nagyobb mennyiségben.

 

Konyhatechnológia

Az alkalmazott konyhatechnológia is befolyásolhatja a vércukorszint alakulását cukorbetegségben! Egészen más eredmény születhet egy egybensült fasírozott és burgonyapüré, mint egy sertéssült és sütőben sült burgonyagerezdek után. Minél jobban feldolgozott (pempős) élelmiszert és ételt eszel, várhatóan annál kevésbé fog kedvezően hatni a vércukorszintre!

 

Otthoni vércukormérés T2DM cukorbetegség esetén

A vércukor ellenőrzése étkezéshez kötötten nagyon informatív, egyrészről saját magadnak is, másrészről a szakorvosod és a dietetikusod ebből tudja levonni a fontosabb következtetéseket! Érdemes időközönként reggeli előtt (éhomi) értéket mérni, valamint főétkezések után 120percre is. Az éhomi érték 6 mmol/l alatt lenne szép, az étkezés után 2 órával a vércukornak 7,8 alá kellene visszamennie, de még szebb a 6-7 mmol/l közötti érték.

 

Bár elsőre bonyolultnak tűnhetnek a cukorbeteg diéta alapjai, de kis idő és gyakorlás után könnyen rutinná válhat. A legfontosabb, hogy ne maradjunk egyedül a kérdéseinkkel: érdemes dietetikus segítségét kérni a személyre szabott étrend beállításához. A jól kialakított, kiegyensúlyozott étrend nemcsak a vércukorszintet stabilizálja, hanem hozzájárul a jó közérzethez és az életminőség javításához is.

 

Érted már a cukorbeteg diéta alapjait, és kíváncsi vagy, milyen élelmiszerek illeszthetők be a cukorbeteg étrendbe ? Olvasd el a részletes cikkemet a témáról!

Kíváncsi vagy, hogyan épül fel egy kiegyensúlyozott, 160 g CH tartalmú cukorbeteg mintaétrend? Kattints és nézd meg!

 

GYIK - Gyakran ismételt kérdések

Ha cukorbeteg vagyok, mennyi szénhidrátot ehetek?

A napi szénhidrátmennyiséget egyénre szabottan kell meghatározni minden cukorbeteg esetében! Nagy átlagban 160g ch tartalom körül lehet számítani, kb valahol 120-220g körül fogja a szakember meghatározni.

 

Hányszor kell ennie a cukorbetegnek, naponta?

Ideális esetben 5-6x étkezik egy cukorbeteg, naponta.

 

Semmilyen cukrot nem ehetek cukorbetegként?

Cukorbeteg diétában a hozzáadott cukrot kell kerülni! Az élelmiszerek természetes cukortartalmát nem kell kerülni, de kalkulálni kell velük a nap folyamán. A hozzáadott cukor nem csak „cukor” vagy „répacukor” megnevezés lehet, az álnéven megjelenő cukrokat (és a velük készült élelmiszereket) is kerülni kell az étrendben, pl: kókuszvirág cukor, agavé szirup…

 

Dietetikushoz el kell mennem, ha cukorbeteg lettem?

Nem kötelező dietetikushoz elmenni, de erősen javasolt! A dietetikus az a szakember, aki segít az étrendet hozzád igazítani, elmagyarázza az étrend jellemzőit, élelmiszereket javasol, és segít összeállítani a cukorbeteg diétát. A dietetikus az étrendben segít, a diabetológus szakorvos pedig a cukorbeteg állapotot követi.

error: A tartlom védett.