Az olaj kivételével mindent összekeverünk, és hagyjuk a zabot 5 percig puhulni. Olajos forró teflon serpenyőbe simítjuk az egész masszát (ez esetben nehezebb megfordítani), aminek ha az alja szépen megsült, akkor átfordítjuk a lepényt, és a másik oldalát is megsütjük.
Egyszerűbb és sokkal könnyebb verzió, ha 2-3 adagban sütjük, és így kisebb korongokat készítünk, ezt a sütésnél könnyebb forgatni.
A serpenyő ne legyen túl forró, mert a lepény kicsit hosszabban sült alapjában is, és túl forró/égető serpenyőben könnyen megéghet.
Nagyon szeretem ezt a zablepényt! Laktató, kellemes ízvilágú és tényleg 10 perc alatt összedobható!
Fahéj helyett készítheted kakaósan is, ez esetben adagonként 1 csapott teáskanál cukrozatlan kakaóport tegyél a masszába.
Inzulinrezisztenciában és diabétesz esetén is étrendbe illeszthető a lepény, a fenti kiszabással egy 20g ch tartalmú kisétkezésre javaslom leginkább.
A képen további 50g joghurttal tálaltam. Joghurtos öntet esetében IR és diabétesz esetén reggelire már nem javaslom a gyors ch tartalomnál fogva, csak kisétkezésre.
Gyerekek esetében reggelire is szuper lehet -akár sulis napokon is-, ez esetben ne édesítőszert, hanem adagonként inkább kb 15g cukrot használj! Nádcukorral még finomabb lehet!
Ezt a receptet rendszeresen használom a mintaétrendjeim tervezése során is, többek között ezekben biztosan megtalálható:
https://mintaetrend.hu/webshop/intenziv-fogyokuras-etrend-oszi-teli-ideny/
https://mintaetrend.hu/webshop/kisetkezes-otletek-es-receptek/