Mintaétrendek dietetikus szakembertől, diétázóknak!

Töltött csirkecomb párolt mexikói zöldségkörettel

Töltött csirkecomb párolt mexikói zöldségkörettel
Inzulinrezisztens-, diabéteszes-, fogyókúrás étrendbe, energia: 572 kcal, szénhidrát: 42 g. Egy látványos és finom ebéd vagy vacsoraötlet, melyet könnyebb elkészíteni, mint gondolnád! Ettől jó eséllyel nem leszel hamar éhes!

Tápérték:

  • Energia: 572,1 kcal
  • Fehérje: 50,3 g
  • Zsír: 21,9 g
  • Szénhidrát: 42,3 g
  • Élelmi rost: 12,2 g

Összetevők és elkészítési leírás:

Töltött csirkecomb, 1 adag:

  • 220g csirkecomb (~180g filé)
  • 30g zöldpaprika
  • 30g paradicsom
  • 25g teljes kiőrlésű kenyér/zsemle
  • 15g kenőmájas
  • 3ml napraforgóolaj
  • 0,125 db tojás
  • fokhagymagranulátum
  • majoránna
  • feketebors
  • kakukkfű

Párolt mexikói zöldségköret, 1 adag:

  • 220g fagyasztott mexikói zöldségkeverék (répa, borsó, kukorica)
  • 5g vaj

 

A combot megmossuk, a látható zsírrétegeket eltávolítjuk. A kenyeret/zsemlét beáztatjuk vízbe, majd kinyomkodjuk, de nem teljesen "szárazra", maradjon vizes, de ne csöpögjön. Egy tálban összekeverjük a kinyomkodott pékárut, a tojást, a májast, a sót, borsot, majorannát és a zúzott fokhagymát vagy granulátumot. A tölteléket betöltjük a combok bőre alá, majd a combokat -alul-felül- sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel és fokhagymaporral megszórjuk, majd a kiolajozott tepsibe tesszük. Combonként kb 10 ml vizet vizet öntünk még a tepsibe, illetve belehelyezzük a paradicsomokat és a paprika darabokat is. Alufóliával lefedjük a tepsit, majd 180 fokos előmelegített sütőbe tesszük, és 45 percig sültjük, majd levesszük a fóliát, és további 15-20 percig sütjük a combokat, amíg kissé megpirulnak.

A körethez a vajat felmelegítjük, majd hozzáadjuk a fagyasztott keveréket, egy kevés sót és egy kevéske vizet, majd megpároltjuk a zöldségeket.

(a csirkecomb csonttal együtt kb 220g súlyú, én csirkefelsőcombot használtam)

Tippek:

Készülhet a töltelék fehérzsemlével vagy kenyérrel is természetesen. Ha fehér pékárut használsz, de szeretnél rosttartalmat növelni benne, akkor dúsíthatod adagonként a tölteléket 1 csapott teáskanál zabpehellyel, vagy adagonként 1 mokkáskanál zab- vagy búzakorpával is.

A töltelék tovább dúsítható apróra vágott és olajon pirított vöröshagymával is, illetve színesíthető főtt zöldborsóval vagy párolt (vagy konzerv) gombával is.

Ha nem fér az összes töltelék a combok bőre alá, akkor egyszerűen a többletet tedd egy halomba a tepsibe a combok mellé.

Ha a combok sütését hamarabb csinálod, mint a köretet, akkor a zöldségek párolásánál a tepsiben lévő fűszeres levet is felhasználhatod a víz helyett, isteni ízt fog adni a zöldségeknek a kisült fűszeres húslé.

error: A tartlom védett.