Mintaétrendek dietetikus szakembertől, diétázóknak!

Kínaikel-saláta

Kínaikel-saláta
Inzulinrezisztens-, diabéteszes-, fogyókúrás étrendbe, energia: 94 kcal, szénhidrát: 10,7 g. Ez az egyik kedvenc salátám! Ha szereted az üde és friss salátákat, ezt mindenképp érdemes elkészítened és megkóstolnod. Ez egy hagymás saláta, ám még sincs zavaróan erős hagymaíze a kész salátának! Az elkészítési idő max 15 perc, hűtőben 2-3 napig teljesen jól bírja a tárolást!

Tápérték:

Egész adag saláta (1400g, kb 5-7 adag):

  •   Energia: 655,1 kcal                                                        
  •   Fehérje: 35 g
  •   Zsír: 24 g
  •   Szénhidrát: 82 g
  •   Élelmi rost: 20,4 g

 

1 adag saláta (200g):

  •   Energia: 94 kcal                                                         
  •   Fehérje: 5 g
  •   Zsír: 3,4 g
  •   Szénhidrát: 11,7 g
  •   Élelmi rost: 2,9 g

Összetevők és elkészítési leírás:

Kínaikel-saláta

  • 900g kínai kel
  • 600 g kefir
  • 300g vöröshagyma
  • 5-10g ételízesítő (lehetőleg csak szárított zöldség)
  • jódozott só
  • őrölt fehérbors
  • szerecsendió

 

A kínai kelnek az alját (fehér vaskos rész) levágjuk, a külső leveleit ha nem szép, akkor leszedjük, a zöldséget megmossuk. Nekem az 1,2 kg-os kelből 900g lett a salátába való rész. A salátát vékony csíkokra szeleteljük. A hagymát megpucoljuk, majd vékony félkarikára vágjuk. A kelt és a hagymát lesózzuk, majd összeforgatjuk és 1 órán át állni hagyjuk.

A kefirben elkeverjük az őrölt fehérborsot, a szerecsendiót és a (cukormentes) szárított ételízesítőt.

A hagymás kelt kézzel kinyomkodjuk, hogy a felesleges lé kijöjjön, de nem kell teljesen szárazra kinyomkodni.

A kinyomkodott zöldségekkel összekeverjük a fűszeres kefirt, majd hűtőben minimum 2 órán át hagyjuk egybeérni a salátát.

Az egyik kedvenc salátám, itthon mindig anyukám készíti el nekünk! Nagyon jól illik nyári grillhúsok, sült csirkecomb vagy például sertéssült mellé, de egy egyszerű sült virsli mellé is isteni vacsora lehet!

Szuper előnye a salinak, hogy jól bírja a tárolást, így előző este is elkészíthető, az állás során csak még finomabb lesz, az ízek összeérnek!

Lilahagymával és póráhagymával is készítheted!

error: A tartlom védett.