Mintaétrendek dietetikus szakembertől, diétázóknak!

Szilvás vagy barackos zabpelyhes muffin

Zabpelyhes muffin

Tápérték, 1db muffin:

  • Energia: 227 kcal
  • Fehérje: 4,9  g
  • Zsír: 11,2 g
  • Szénhidrát: 26,1 g
  • Hozzáadott cukor: 7,8 g
  • Élelmi rost: 2,9 g

Összetevők és elkészítési leírás:

Szilvás vagy barackos zabpelyhes muffin

  • 200g szilva (10 db közepes méretű)
  • 150 g joghurt, 3,5% os
  • 100g búzaliszt (fehér, hagyományos)
  • 60g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 60g zabpehely
  • 100ml napraforgóolaj
  • 80g barnacukor
  • 15g többszörös édesítőerejű édesítőszer (1:4)
  • 10 g zabkorpa
  • 2g szódabikarbóna
  • 3g sütőpor
  • 1/2 db kezeletlen citromhéj
  • 2db tojás
  • fahéj

 

A gyümölcsökön kívül minden egyéb összetevőt egy nagyobb tálban egynemű tésztává keverünk.

A gyümölcsöket megmossuk, kimagozzuk. Ha szilva, akkor csak félbe vágjuk (nem kell kisebbre), ha barack, akkor kb akkora darabokra vágjuk, mint a fél szilvák.

Kapszlipapírral kibélelünk 10db muffin formát, majd a tésztát egyenletesen eloszlatjuk benne. A gyümölcsöket kissé a tésztába nyomjuk (2db fél szilva/muffin), de nem kell teljesen belenyomkodni az aljáig, magától is szépen bele fog süllyedni.

Előmelegített sütőben 160-170 fokon 23-25 perc alatt készre sütjük a muffinokat.

Ha nem szeretnél édesítőt használni, akkor kb 130g cukorral már kellemesen édes lesz a muffin, és még ez is csökkent hozzáadott cukormennyiségnek nevezhető!

Készítheted gyakorlatilag bármilyen gyümölccsel, banánnal és szederrel is nagyon finom süteményt kaphatsz a végén!

Frissen langyosan vagy kihűlve, de még másnap is nagyon finom muffin, könnyen porciózható és csomagolható, tényleg egy finom uzsonnaötlet, nem egy üres kalóriás rágcsa!

error: A tartlom védett.