2 adag:
Az túrót, tojást, lisztet, darát, citromhéjat és a sót jól összedolgozzuk, majd a masszát pihentetjük 30-60 percet (nem muszáj).
6 db gombócot formázunk, majd enyhén sós, forrásban lévő vízbe tesszük. Amint feljöttek a víz tetejére, még kb 8-10 percig főzzük, majd kiemeljük a gombócokat a vízből.
Fahéjas morzsa esetén a morzsát kis forró olajon átpirítjuk, ha kihűlt, akkor csipet fahéjjal keverjük össze, ebben hempergetjük meg a kifőtt gombócokat. Tálalásnál édesített joghurtot teszünk a tetejükre.
Ízlés szerint hempergetjük, amibe szeretnénk.
Készítheted rostszegény verzióban is, fehér liszttel, búzadarával és fehér morzsával is!
A tk dara helyett használhatsz:
- aprószemű zabpelyhet
- kuszkuszt (ezt előtte én félig megfőzöm)
Hempergetheted a gombócokat:
- pirított fahéjas morzsába
- morzsával kevert darált dióba
- darált mákba
Öntete lehet:
- tejföl
- joghurt
- gyümölcsmártás
- vagy csak friss gyümölcs vagy kompót