A terhességi cukorbetegség diétája: íme a legfontosabb tényezők érthetően!

Olvasási idő: < 5 perc
Ha kiderül a terhességi cukorbetegség (GDM, gesztációs diabétesz), akkor a kisamamának speciális diétát kell tartania annak érdekében, hogy a vércukorszintjei a lehető legkedvezőbben alakulhassanak a várandósság alatt. Sok kismama esik kétségbe a diagnózis után, főleg akkor, ha korábban nem kellett hasonló diétát követnie. Mi jellemzi ezt a GDM diétát? Lássuk a legfontosabb tényezőket.
kismama pocakja előtt egy tál tojásos zöldsaláta a gdm étrend részeként

A terhességi cukorbetegség diétája, fókuszban a rendszeres rostdús táplálkozás

Az GDM étrend célja az anya és a fejlődő magzat számára szükséges tápanyagok biztosítása normoglikémia (ideális vércukorértékek) fenntartása mellett. A terhességi cukorbetegség étrendje gyakorlatilag az egészséges preventív változatos étrenden alapul, melyhez képest a legfontosabb eltérések: emeltebb rostbevitel, a hozzáadott cukor teljes elhagyása, csökkentett szénhidráttartalom, a szénhidrátok minőségének a figyelembevétele.

Az előre megtervezett, rendszeres étkezés elengedhetetlen! A nap során a minimum 5x-i étkezés -3 főétkezés és 2 kisétkezés- az irányadó, melyet sok esetben egy 6. étkezéssel, az utóvacsorával is kiegészítünk. Fontos, hogy minden étkezésnek kell szénhidrátot tartalmaznia. A rendszeres, visszafogott és meghatározott szénhidráttartalmú étkezések segíthetnek abban, hogy szebb és alacsonyabb vércukorgörbék alakulhassanak ki étkezés után.

A napi rendszeres étkezés kezdőpontja a reggeli, ami GDM étrend esetén reggel 7.00 órakor ideális esetben megtörténik. A reggelitől indulva kb 2,5-3 óránként következnek az étkezések, DE ettől az egyéni igények és a tolerancia függvényében bizonyos keretek között el lehet térni, melynek kialakításában szakorvos vagy dietetikus segít.

A rostdús étrend követése alap javaslat, melyhez az élelmiszereket okosan és tudatosan kell megválogatni. A rostoknak (rostdús élelmiszereknek) köszönhetően a szénhidrátok felszívódása elhúzódik az emésztés során, így kevésbé emelkedik meg a vércukorszint.  Élelmi rostokat tartalmaznak a zöldségek, a gyümölcsök, a hüvelyesek, a magvak és a gabonák, utóbbi esetben teljes kiőrlésű termékeket kell előnyben részesítenie a GDM-es kismamának. Az GDM étrend hozzáadott cukortól mentes, nem tartalmaz álnéven sem hozzáadott cukrot és mézet sem!

GDM diétában a szénhidrátok mennyisége, minősége, elosztása és számolása

A GDM diéta alatt a kismamának meghatározott mennyiségű szénhidrátot kell napi szinten elfogyasztania, melynek mennyiségét a szakorvos és/vagy a dietetikus szakember határozza meg az egészségügyi szakmai irányelvek figyelembevételével, és személyre szabottan! Az 1. trimeszterben a kismama testsúlyától függően 140- 160 gramm szénhidrát bevitele javasolt. A 2. trimesztertől ketonuria elkerülése érdekében némileg emeljük a szénhidrátbevitelt, ideális esetben minimum 170 gramm szénhidrátot javaslunk a kismamának, vagy szükség szerint akár még többet is. Nem mindegy, hogy egy 160cm magas 55kg-os kismamáról beszélünk, vagy egy 170cm magas 95kg-os kismamáról van szó! Előbbi esetében lehet, hogy a terhesség alatt végig a 160g ch mennyiség is elég, míg utóbbi esetben valószínű, hogy a 2. trimesztertől emelni kell, és a 3. trimeszter végére már akár 190-200g szénhidrátra is szüksége lehet a gdm-es kismamának.

Fontos, hogy az elfogyasztott ch-ok mennyiségét számolnia kell a GDM-es kismamának! Akkor tud a szakorvos és a dietetikus pontos tanácsokat adni és terápiát felállítani, ha tudjuk, hogy mikor mennyi ch-t eszik a kismama, és látjuk a hozzá kapcsolódó vércukoreredményeket, ld lentebb!

A kismamának a fent meghatározott szénhidrátmennyiséget a nap folyamán többszöri étkezés során kell elfogyasztania. A kisebb egységekben elfogyasztott szénhidrátok kevésbé emelik meg a vércukorszintet, mintha kevesebbszer enne a kismama, de alkalmanként nagyobb szénhidrátmennyiséget! A szénhidrátok elosztása -ahogy már fentebb is írtam- napi minimum 5x-i étkezésre történik (reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora), de a legtöbb esetben a 6. étkezés (utóvacsora) is bevezetésre kerül a 2. vagy a 3. trimesztertől. Klasszikus elosztása a 160g szénhidrátnak az 1. trimeszterben: 25-25-50-20-40g vagy a 25-25-50-20-30-10g. A 2. trimesztertől, ha szénhidrátot emelünk, a plusz ch-t általában 5-5g mennyiségekkel oda illesszük, ahol a kismama toleranciája megengedi, tehát arra az étkezésre plusszoljuk, ahol jók az étkezés után mért vércukorértékek. Abszolút nem ritka jelenség, hogy esetleg 7. vagy 8. étkezés is szükségessé válik, általában ez egy 2. tízórait és/vagy egy éjjeli étkezést szokott jelenteni. A GDM diéta szénhidrátigényéről és a szénhidrátok elosztásáról  részletesebben is olvashatsz a cikkemben, melyben konkrét példákat is mutatok!

A szénhidrátok mennyiségén felül a szénhidrátok minőségét is figyelemmel kell kísérnie a gdm diéta során a kismamáknak. Megkülönböztetünk lassan és gyorsan felszívódó szénhidrátokat, illetve szénhidrátforrásokat aszerint, hogy melyek milyen gyorsan okoznak vércukoremelkedést. Gyorsan felszívódó ch forrás például a tej, a kefir, a joghurt és a gyümölcsök, míg lassú ch források a teljes kiőrlésű gabonák, illetve a belőlük készült termékek, a hüvelyesek, a zöldségek. Nem mindegy, hogy melyik típusú szénhidrátból mikor és mennyit illesztünk be az étrendbe!

rostdús alapanyagok, amelyek a terhességi cukorbetegség étrend részeként fogyaszthatók

Egyéb makrotápanyagok a terhességi cukorbeteg étrendben

Az étrendben a szénhidrátok kapják az erősebb fókuszt, de mellettük a fehérjékre és a zsírokra is érdemes odafigyelni. A legtöbb esetben ezt a két makrotápanyagot nem kell számolniuk a GDM-es kismamáknak, de érdemes odafigyelniük a jelenlétükre. Az étkezések ideális fehérje- és zsírtartalma segíthet a szebb vércukorértékek elérésében.

 

Vércukormérések a terhességi diabétesz étrendjében

GDM esetén a kismamának mérnie kell a vércukorértékeit, de nem mindenkinek szükséges ugyan olyan mértékben ellenőriznie saját magát. A vércukor önellenőrzés gyakoriságát -csak úgy, mint az étrendet-, egyénre igazítva határozzuk meg. A gdm „erőssége” nagyban befolyásolhatja, hogy az orvos és/vagy a dietetikus milyen sűrűséggel kéri a méréseket. Általános javaslat, hogy heti 1-2x legyen egy éhomi, és akár napi szinten legyen étkezés után kb 60 perccel egy vércukormérés, utóbbi esetében az a cél, hogy 7 mmol/l alatti értékeket kapjon a kismama.

 

Láthatod, hogy a terhességi cukorbetegség étrendjében a legnagyobb hangsúly a szénhidrátokon van. Ügyesen kell megválogatni a szénhidrátforrásokat, valamint okosan kell beépíteni ezeket az élelmiszereket az étrendbe. Maga a GDM étrend pontosságot és odafigyelést igényel, mivel az étrenddel közvetlenül lehetsz hatással a vércukorszintjeidre és a vércukorgörbéidre. Noha az étrendet megszorítás jellemzi, mégsem kell egyhangúnak lennie, ha tudatosan állítod össze, sokkal színesebb is lehet menü, mint elsőre gondolnád. Nincs elég ötleted az induláshoz? Nézd meg az én, már kiszámolt 50g szénhidráttartalmú változatos receptgyűjteményemet , melyet kifejezetten GDM-mel szövődött terhességekhez állítottam össze.

GYIK – Gyakran ismételt kérdések

GDM-ben milyen diéta szükséges?

A GDM terhességi cukorbetegséget jelent, melyben speciális diétát kell követnie a kismamának. A terhességi cukorbetegség étrendjében a szénhidrátok bevitelét monitorozzuk a leginkább, az elfogyasztott szénhidrátokat számolni kell, a meghatározott ch mennyiséget a nap folyamán a kismamának többszöri étkezéssel kell elfogyasztania. Személyre szabott, tudatos, rostdús és változatos étrendre van szükség, mely mellett vércukorellenőrzések szükségesek.

Miért kell diétázni GDM alatt?

A diétával van elsődlegesen lehetőségünk az anyai vércukorszintet ideális tartományban tartani, mely közvetlenül is hatással van a baba fejlődésére. A kezeletlen terhességi cukorbetegségnek mind az anyára, mind a babára hátrányos következményei lehetnek, úgy, mint magas születési súly, szervi és idegrendszeri eltérések, szülési komplikáció, és még sorolható.

A diétával nem ártok a babának? Meg fog kapni minden tápanyagot, amire szüksége van?

A GDM diéta tartása terhességi cukorbetegségben elengedhetetlen. Ha a diéta jól van összeállítva, változatos és kiegyensúlyozott, akkor minden fontos makro- és mikrotápanyagot megkaphat általa az anya és a baba is egyaránt. Fontos, hogy ne váljon az étrend egyoldalúvá és nagyon beszűkülté, mely esetekben dietetikustól érdemes tanácsot kérni, hogy milyen irányba célszerű bővíteni az étrendet.

error: A tartlom védett.