Szénhidrátanyagcsere zavar esetén csökkentett és módosított ch tartalmú étrend követését javasoljuk, melyben meghatározzuk a páciens napi elfogyasztandó szénhidrátmennyiségét (is), valamint ebben az esetben a napi ch mennyiséget tovább bontjuk étkezésekre is, mellyel hozzájárulhatunk egy stabilabb szénhidrátanyagcseréhez. Az étkezésekre lebontott szénhidráttartalom azt jelenti, hogy egyes étkezésre nagyságrendileg mennyi szénhidrátmennyiséget javaslunk elfogyasztani. Erre tipikus példa a napi 160g ch javaslat ⇒ reggeli: 30g ch, tízórai 20g ch, ebéd 50g ch, uzsonna 20g ch, vacsora 40g ch, bár a ch mennyiség és elosztás nincs kőbe vésve, ezt az egyénhez szoktuk igazítani.*
Egy átlagos kenyér fő összetevője: liszt, víz, élesztő/kovász, só, illetve ezek mellett: magvak, fűszerek, pelyhek, korpák…
A szénhidrátcsökkentett kenyerek esetében a gabonaösszetevők egy részét cserélik le olyan összetevőre, melynek a gabonához képest alacsonyabb a szénhidráttartalma, így kerülnek bele: magvak, búzafehérje, szójaliszt vagy töret, korpák…
Az alapanyagcserék miatt lehetséges az, hogy a ch csökkentett kenyér ch tartalma kevesebb, DE ezzel párhuzamosan a fehérje- és a zsírtartalma viszont magasabb egy átlagos kenyérhez képest! (ld a lenti táblázatban)
Teljesen random kigyűjtöttem 5-5 féle teljes kiőrlésű kenyér és szénhidrát csökkentett kenyér tápértékét, majd átlagoltam az adatokat, a könnyebb összehasonlíthatóság érdekében. A termékek pontos neve nem mérvadó, ezért nem jelenítettem meg.
energia | fehérje | zsír | ch | rost | |
Teljes kiőrlésű kenyér 1. | 261 | 8,5 | 4,7 | 44 | 4 |
Teljes kiőrlésű kenyér 2. | 265 | 9,4 | 3,8 | 45 | 6 |
Teljes kiőrlésű kenyér 3. | 253 | 9 | 1,7 | 47 | 6,9 |
Teljes kiőrlésű kenyér, rozskenyér | 186 | 4,8 | 1,5 | 33 | 10 |
Teljes kiőrlésű kenyér, magvas | 225 | 8,9 | 4,9 | 32 | 8,5 |
Átlag tápérték az 5 féle tk kenyérben: | 238 | 8,1 | 3,3 | 40,2 | 7 |
energia | fehérje | zsír | ch | rost | |
Szénhidrát csökkentett kenyér 1. | 285 | 21 | 16,8 | 6,1 | 11,8 |
szénhidrát csökkentett kenyér 2. | 218 | 21 | 2,9 | 22 | 9,5 |
Szénhidrát csökkentett kenyér 3. | 279 | 18 | 9,1 | 28 | 6,1 |
Szénhidrát csökkentett kenyér 4. | 264 | 22 | 13,1 | 7,5 | 14,2 |
Szénhidrát csökkentett kenyér 5. | 258 | 20 | 11 | 15 | 8,8 |
Átlag tápérték az 5 féle ch csökk. kenyérben: | 261 | 20,4 | 10,6 | 15,7 | 10,1 |
Az egyik probléma, hogy ha többet mer belőle enni az ember, hisz ch csökkentett…, DE ezzel párhuzamosan nem figyeli a többlet kalóriatartalmat! Tehát pl megeszi belőle a 20g ch mennyiséget -mert neki annyi lett a javaslat-, de a + 200-300 kcal-val nem kalkulál már.
A másik probléma épp az előző ellentéte, tehát csak annyit eszik meg belőle a páciens súlyra, amennyit a hagyományos kenyérből enne -tehát kb 60-80g-ot-, de ezáltal a bevitt ch mennyiség akár jelentősen alul is maradhat a javaslathoz képest. Ez terhességi cukorbetegség esetén kifejezetten problémás lehet, hisz ott a baba egészséges fejlődése miatt (is) nagyon fontos, hogy a meghatározott szénhidráttartalmat a kismama elfogyassza.
A fentiekből is látszik, hogy szénhidrátanyagcsere zavar esetén a szénhidrátcsökkentett kenyereket körültekintően, és inkább alkalomszerűen javaslom az étrendbe beilleszteni!
Nem mindegy az sem, hogy az adott kenyérnek mennyi a csökkentett szénhidráttartalma. Miközben adatokat gyűjtöttem, találkoztam 6g/100 és 28g/100g szénhidráttartalmú kenyérrel is. Jelen esetben véleményem szerint összességében jobban lehet használni egy kevésbé ch csökkentett kenyeret, mint egy 10g ch/100g alatti verziót!
Előnyként kiemelhető az általában magasabb rosttartalom, illetve hogy magvakkal vannak dúsítva.
Ha ilyen kenyeret szeretnél, akkor válaszd inkább a „köztes megoldást”, tehát a 20-30g ch tartalmú kenyereket, és illeszd csak alkalomszerűen az étrendedbe. Ha mégis rendszeresen beépítenéd a ch csökkentett kenyereket, mindenképp kalkulálj a fehérje-zsír- és kalóriatartalmukkal is!
Rendszeres kenyérfogyasztásra válassz inkább minőségi és magas rosttartalmú teljes kiőrlésű kenyereket, melyek rosttartalma minimum 6g/100g, bár én ennél sokkal jobban preferálom a 8-10g rosttartalmú kenyereket! Légy változatos ebben is, nem kell leragadni egyféle kenyérnél, próbáld ki az egyéb gabonákkal (rozs, hajdina...) vagy magvakkal dúsított verziókat is!
Ami kiemelkedően fontos lehet GDM, diabétesz és IR esetén is, hogy próbáld ne csak kenyérrel fedezni az adott étkezés ch tartalmát! Fogyassz zöldségeket, hüvelyeseket, esetleg gyümölcsöt vagy tejterméket, ha az adott étkezésbe belefér!
*A szénhidrátanyagcsere zavar esetén a szénhidrátok mennyiségéről, elosztásáról és a minőségükről itt olvashatsz részletesebben: https://mintaetrend.hu/blog/az-inzulinrezisztencia-kezelese-dietetikus-szemmel/