

zöldség: főzőtök, cukkíni
hús: pulyka/csirkemell, sertéskaraj
gabona: fehér rizs, kuszkusz
tejtermék: joghurt, kefir
zöldség: főzőtök, cukkíni
hús: pulyka/csirke mell/combfilé, sertéskaraj/comb
gabona: fehér rizs, kuszkusz
tejtermék: tejföl, kefir, joghurt, akár kis sajt is
zöldség: karfiol, kelkáposzta, savanyú káposzta, zöldbab
hús: pulyka/csirkemell, sertéskaraj
gabona: barna rizs, bulgur, zabpehely, köles, korpákkal még dúsítható
tejtermék: joghurt, kefir
zöldség: karfiol, kelkáposzta, savanyú káposzta, zöldbab
hús: pulyka/csirke mell/combfilé, sertéskaraj/comb
gabona: barna rizs, bulgur, zabpehely, köles, korpákkal még dúsítható
tejtermék: joghurt, kefir, tejföl, akár kis sajt is
Rakott savanyú káposzta
Az átmosott savanyú káposztát babérleveles forró vízben megfőzzük, leszűrjük.
Forró olajon az aprított hagymát megpirítjuk, majd hozzáadjuk a darálthúst. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, a köményt és a zúzott fokhagymát is, majd megpároljuk a darálthúst. Ha puha a hús, hozzákeverjük a zabpelyhet, és adagonként kb 25 ml vizet is. Fedő alatt pár percig összepároljuk az egészet.
Tepsibe/jénai edénybe a főtt savanyúkáposzta felét letesszük, majd ráhalmozzuk a húsos részt, végül befedjük a maradék káposztával. A tejfölt rákenjük a rakott tetejére, és forró sütőben kb 180 fokon összesütjük az ételt.
Tápérték:
A rakott zöldség tökéletes példa arra, hogyan lehet egyszerű alapanyagokból egészséges, tápláló és mégis élvezetes ételt készíteni. Nincs benne semmi bonyolult, mégis rengeteg értékes rostot, vitamint és ásványi anyagot vihetünk be vele. Akár IR-diétát követsz, akár csak több zöldséget szeretnél enni, ez a fogás biztos pont lehet az étrendedben. Bátran variáld az összetevőket, igazítsd az igényeidhez – a rakottzöldség sokféleképpen elkészíthető, így sosem válik unalmassá.