Rakott zöldség: készítsd és edd minél többször! Íme 12 érdekesség erről a szuper módon variálható egytálételről!

Olvasási idő: < 5 perc
Általában szeretik az emberek a rakott zöldségeket, ám valahogy mégis ritkábbak készítik el ezeket az ételféléket otthon. Az alábbi cikkben 12 pontba szedtem össze, hogy miért is olyan előnyösek és hasznosak ezek az egytálételek, és kiderül az is, hogy dietetikusként miért szeretem annyira ajánlani! Olvasd el a cikket, és lehet hogy nálad is többször kerül majd az asztalra ez az étel! A cikk végén az én személyes kedvenc rakott zöldségreceptemet is megtudhatod!
Rakottzöldség cukkínivel, paradicsommal és sajttal sütve

12 érdekesség a rakott zöldségekről! Miért ajánlom én dietetikusként?

  1. van lehetőséged érdemben zöldséget enni! Egy klasszikus rakott zöldséges ételben adagonként a zöldség 150-250g között van, mellyel a napi minimum 500g zöldség- és gyümölcsjavaslatnak akár felét el is tudod fogyasztani! Ez már magában is elég erős indok lehet arra, hogy egy ilyen szuper egytálételt egyél!
  2. a rakott zöldségek a magasabb zöldségtartalomnak (is) köszönhetően jó vitamin- és ásványianyagforrások! Fajtától függően a zöldségfélék különféle mennyiségben tartalmazhatnak C vitamint, B vitaminokat, K vitamint, folsavat, kalciumot, magnéziumot, káliumot, antioxidánsokat…
  3. sokféle zöldség lehet az alapja! Gyakorlatilag bármilyen zöldségfélét használhatunk hozzá, ám a legtöbbször használt klasszikus alapanyaga a rakott zöldségeknek a kelkáposzta, a savanyú káposzta, a cukkíni, a zöldbab, a főzőtök, a padlizsán, a karfiol és a brokkoli. Az alapanyagok akár variálhatóak is, például a karfiol és a brokkoli vagy a cukkíni és a padlizsán együtt is nagyon jól mutat az ételben. A burgonya is egy klasszikus alapanyaga a rakott ételeknek, bár a krumpli a napi zöldség és gyümölcsfogyasztáshoz nem tesz hozzá, ebből a szempontból nem számít zöldségnek.
  4. nem csak rizs lehet benne a lazító gabonaféle! A fehér rizs helyett "értékesebb" gabonával is készíthető, pl: barna rizs, bulgur, hajdina, köles, zabpehely…, érdemes ezekkel is kísérletezni. A legkönnyebb talán a zabpehely használata, mivel ezt nem kell külön megfőzni, a zabpelyhet a párolt darálthúshoz lehet hozzáadni (kis víz mellett), és csak össze kell forgatni a hússal. Én szeretem ezt a megoldást, főként az időspórolás miatt!
  5. kiváló rostforrás egytálétel, melyet a zöldségtartalomra és a gabonatartalomra vezethetünk vissza. Az ajánlás a rostokat tekintve egészséges preventív étrend esetén 20-25g naponta. Egy rakott zöldség 5-10g rostot is tartalmazhat, és ha még pluszban dúsítjuk pl zab- vagy búzakorpával, akkor 6-12g rostot is tartalmazhat akár adagonként, ami a napi javaslat kb harmada, de akár több, mint a fele is lehet! A rostok pozitív hatásairól részletesebben ebben a cikkemben olvashatsz.
  6. igénytől függően akár zsírszegényen is elkészíthető némi alapanyagcsere által! Soványabb hússal (pl.: csirke vagy pulykamell), kevesebb olajjal és tejföl helyett joghurttal vagy kefirrel is készíthető az étel, ezekkel a praktikákkal akár 5g zsiradékot is spórolhatunk, adagonként. Fogyókúrában, epebetegség kapcsán, egyes bélbetegségek esetén ezek a praktikák mindenképp fontosak lehetnek!
  7. könnyen elkészíthetőek "mentesen” is a rakott zöldségek! Tejmentesen tejföl/joghurt helyett növényi alternatívával, gluténmentesen pedig rizzsel, kölessel, gm zabpehellyel is nagyon finom egytálétel készíthető.
  8. vegetáriánus verzióban is finom rakott zöldség készíthető, pl.: a pörköltalapba tegyél lecsót, majd hús helyett főtt és szeletelt tojással készíts tojáspörköltet, ebbe teheted bele a főtt gabonát, majd ez lehet a két réteg zöldség között.
  9. nagyobb mennyiségben is könnyen készíthető az étel, sőt, szerintem ez tipikusan az az étel, aminek ha nekiáll az ember, akkor érdemes belőle mindenképp több adagot készíteni! Egy nagy tepsi akár 2 főétkezésre is elég lehet egy 4-5 fős családnak.
  10. jól bírja a fagyasztást ez az egytálétel! Adagolva és dobozolva a fagyasztóba is tehető. Érdemes előre gondolkodni, és a rakott étel egy kisebb részére eleve nem tenni tejfölt a sütés előtt. Sütés után, ha kihűlt az étel, a tejföl nélküli adagot érdemes dobozba porciózni és lefagyasztani. Tejföllel sütve is fagyasztható, bár a tejföl a fagyasztás alatt állagban kicsit változhat.
  11. egyszerűen mert finomak ezek az ételek! Változatos alapanyagokból és még változatosabb fűszerezettséggel varázsolhatsz nekik isteni ízvilágot!
  12. az összetevőktől függően sokféle verzióban is elkészíthető (zsírszegény, rostszegény, rostdús, normál…), így különféle diétákba is jól illeszthetőek a rakott zöldségek, pl.: epekímélő diétába, inzulinrezisztens diétába, cukorbeteg étrendbe, terhességi cukorbeteg diétába, fogyókúrás étrendbe…, és természetesen az egészséges preventív étrend szerves része is lehet!
Friss zöldségek kosárban – a rakott zöldség alapanyagai
  • Rostszegényebb és zsírszegény verzió:

zöldség: főzőtök, cukkíni

hús: pulyka/csirkemell, sertéskaraj

gabona: fehér rizs, kuszkusz

tejtermék: joghurt, kefir

  • Rostszegényebb és normál zsírtartalmú verzió:

zöldség: főzőtök, cukkíni

hús: pulyka/csirke mell/combfilé, sertéskaraj/comb

gabona: fehér rizs, kuszkusz

tejtermék: tejföl, kefir, joghurt, akár kis sajt is

  • Rostdús és zsírszegény verzió:

zöldség: karfiol, kelkáposzta, savanyú káposzta, zöldbab

hús: pulyka/csirkemell, sertéskaraj

gabona: barna rizs, bulgur, zabpehely, köles, korpákkal még dúsítható

tejtermék: joghurt, kefir

  • Rostdús és normál zsírtartalmú verzió:

zöldség: karfiol, kelkáposzta, savanyú káposzta, zöldbab

hús: pulyka/csirke mell/combfilé, sertéskaraj/comb

gabona: barna rizs, bulgur, zabpehely, köles, korpákkal még dúsítható

tejtermék: joghurt, kefir, tejföl, akár kis sajt is

És akkor jöjjön az én egyik kedvenc rakott ételem:

Rakott savanyú káposzta

  • 220g savanyúkáposzta
  • 100g sovány sertéshús
  • 60g tejföl, 12%-os
  • 20g vöröshagyma
  • 20g zabpehely
  • 6 ml napraforgóolaj
  • 5g füstölt szalonna
  • fűszerpaprika
  • fokhagyma
  • csak
  • feketebors
  • köménymag
  • babérlevél

Az átmosott savanyú káposztát babérleveles forró vízben megfőzzük, leszűrjük.

Forró olajon az aprított hagymát megpirítjuk, majd hozzáadjuk a darálthúst. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, a köményt és a zúzott fokhagymát is, majd megpároljuk a darálthúst. Ha puha a hús, hozzákeverjük a zabpelyhet, és adagonként kb 25 ml vizet is. Fedő alatt pár percig összepároljuk az egészet.

Tepsibe/jénai edénybe a főtt savanyúkáposzta felét letesszük, majd ráhalmozzuk a húsos részt, végül befedjük a maradék káposztával. A tejfölt rákenjük a rakott tetejére, és forró sütőben kb 180 fokon összesütjük az ételt.

Tápérték:

  • Energia: 455 kcal
  • Fehérje: 29g
  • Zsír: 26  g
  • Szénhidrát: 26  g
  • Élelmi rost: 8,5  g

 

A rakott zöldség tökéletes példa arra, hogyan lehet egyszerű alapanyagokból egészséges, tápláló és mégis élvezetes ételt készíteni. Nincs benne semmi bonyolult, mégis rengeteg értékes rostot, vitamint és ásványi anyagot vihetünk be vele. Akár IR-diétát követsz, akár csak több zöldséget szeretnél enni, ez a fogás biztos pont lehet az étrendedben. Bátran variáld az összetevőket, igazítsd az igényeidhez – a rakottzöldség sokféleképpen elkészíthető, így sosem válik unalmassá.

error: A tartlom védett.