Az inzulinrezisztenciáról érthetően

Az IR-ről már akár napi szinten hallani, főleg, ha az ember egészségügyi, életmód vagy akár fogyókúrás oldalakat is követ rendszeresen. No de mi is az inzulinrezisztencia, milyen szakemberek foglalkoznak vele mélyebben, és milyen vizsgálat kell a diagnosztizáláshoz? A cikkemben többek között ezekről lesz szó, érthetően!
Szénhidrátforrások, élelmiszerek

Nézzük az inzulinrezisztencia alapjait!

A táplálkozás során bevitt makrotápanyagok közül a szénhidrát az, ami az inzulinrezisztenciával kapcsolatban elsősorban eszünkbe kell, hogy jusson. Egészséges esetben ha szénhidrátot fogyasztunk, az emésztést követően a vércukorszint elkezd emelkedni. Az emelkedő glukózszint hatására a hasnyálmirigy béta sejtjei inzulint termelnek, majd az inzulin és a glukóz „megtalálják egymást”, és együtt a véráramból „kijutnak” a sejtekbe, ezzel csökken le ismét a vércukorszint. Inzulin nélkül a sejtek nem tudnak hozzájutni a glukózhoz, az inzulin ehhez elengedhetetlen.

Inzulinrezisztenciáról akkor beszélünk, ha a rendszerben némi gond adódik, és a sejtek nem elég érzékenyek az inzulinra. Ebben az esetben több időre, illetve több inzulin hormonra van szükség ahhoz, hogy az inzulin tegye a dolgát, és időben szabályozza a vércukorszintet.

Ha fennáll az IR, és nem kezdjük el kezelni, akkor a hasnyálmirigy hónapokig/évekig nagyobb terhelésnek lesz kitéve, mely végső esetben a hasnyálmirigy kimerüléséig vezethet.

Hasi elhízás

Kiknél alakulhat ki inzulinrezisztencia?

Sajnos bárkinél, de nyilván vannak rizikófaktorok, melyek jelenlétében az IR kialakulásának esélye magasabb lehet.

Ilyenek:

 • ha a családban van IR-es, vagy 2-es típusú cukorbeteg (genetikai ok)
 • akinél terhességi cukorbetegség már előfordult
 • túlsúly vagy elhízás
 • idősebb korosztály, bár napjainkban már egész fiataloknál is kimutatható az IR
 • ülő/kényelmes életmód, ülőmunka, inaktív életmód
 • fokozott stressz
 • szív- és érrendszeri betegségek jelenléte

 

Vannak az IR-nek tünetei?

Általában vannak tünetei, bár a kezdetekben még „gyengék”, így előfordul, hogy jó ideig észre sem veszi az ember. Rosszabb esetben -vagy már régebb óta fennálló állapot esetén- a tünetek igen markánsak is lehetnek, úgy mint:

 • hízás, még inkább hasra lokalizálódó hízás
 • fogyási nehezítettség
 • falási rohamok jelentkezése, farkaséhség
 • „kajakóma” kialakulása étkezés után
 • rossz hangulat, levertség, fáradtság
 • menstruációs zavarok, menzesz elmaradása
 • peteérés elmaradása, meddőség
 • PCOS kialakulása
 • férfi nemi hormonok túlsúlya, fokozott szőrösödés
 • hajhullás, bőrpanaszok (pattanásosság)
 • kóros laborértékek

 

Miben más az IR és a cukorbetegség?

Az inzulinrezisztencia a cukorbetegség előszobája, ezt a kifejezést már biztosan hallottad te is. Azért nevezzük így, mert ha nem foglalkozunk a kialakult IR-rel, akkor jó eséllyel a hasnyálmirigy elkezd idővel kifáradni, és a termelt inzulin nem tudja időben és minőségben ellátni a feladatait.

A cukorbetegség egy már kialakult betegség, mely esetén nem csak az inzulinszintek magasabbak (majd később már csak alacsonyak), hanem már sajnos a vércukor értékek is emelkedettebbek. A kezeletlen IR 2-es típusú cukorbetegségbe torkollhat, így mindenképp javasolt a szakszerű kezelése.

 

Tényleg egyre több IR-es van napjainkban, mint korábban?

Nehéz erre röviden válaszolni, véleményem szerint igen is meg nem is.

Igen, egyre több IR-es van, mivel az életmódunk egyre inkább elkényelmesedik, és ez akaratlanul is hozza magával az IR lehetőségét. Kevesebbet mozgunk, sokat járunk alutóval, a stressz akár a mindennapjaink része, és a táplálkozási szokásaink sem jó irányba változnak. Az élelmiszeripar ontja az ultrafeldolgozott élelmiszereket, rengeteg -amúgy ínycsiklandó- cukorral agyon édesített vagy 100%-ban fehér lisztes -rostszegény- élelmiszert vásárolhatunk, és sokszor sokkal olcsóbban is, mint az egészségesebb verziójukat.

Nem, nem feltétlen van sokkal több, mint 10-15 évvel ezelőtt, de annál biztosan jóval több van, mint 30-50-70 évvel korábban. Évtizedekkel ezelőtt kevésbé volt lehetőségünk elkényelmesedni, sokkal többet gyalogoltak, kertészkedtek, mozogtak a szüleink/nagyszüleink, és az élelmiszereik köre sem volt ennyire feldolgozott.

Az IR-t kb 15 évvel ezelőtt kezdték hazánkban robbanásszerűen vizsgálni, így érthető, hogy a diagnosztizáltak száma elkezdett emelkedni.

Laborvizsgálat

Az inzulinrezisztencia vizsgálata

Ha fennáll a gyanú az IR-re, viszonylag egyszerű laborvizsgálattal lehet továbblépni a diagnózis felé.

Több pontos (több időpontban levett) vérvételről van szó, az OGTT (orális glukóz tolerancia teszt) vizsgálatról, melyet az inzulinszintek vizsgálatával is ki kell egészíteni. A vizsgálat során -a 0 perces vérvételt követően- 75g glukóz tartalmú oldatott kell meginni, és a különböző időpontokban levett vért vizsgálják tovább.

A klasszikus vérvételi időpontok a 0 perc és a 120 perc, ám én mindenképp javaslom, hogy a 60 percet is vizsgálják meg, sőt, egyes esetekben a 30 és 180 perc is informatív lehet a diagnózis szempontjából.

A diagnózis felállításához szakember szükséges, és sokszor nem is elegendő a fenti vizsgálat önmagában. Egy korrekt diagnózishoz szükséges lehet a páciens jelen tüneteinek, valamint a kórtörténetének az ismerete is, illetve akár egyéb vizsgálatok is! Ha az IR diagnózis megszületik, további vizsgálatok is felmerülhetnek, úgy mint teljes vér- és vizeletvizsgálat, nemi hormonszintek vizsgálata, pajzsmirigy értékek vizsgálata, D vitamin szint ellenőrzése…, ezek szükségességéről az orvos dönt, bár véleményem szerint abból baj nem lehet, ha az ember ezeket -amúgy is- ellenőrizteti időről időre.

 

A területtel leginkább foglalkozó, kompetens szakemberek:

 • endokrinológus szakorvos
 • diabetológus szakorvos
 • dietetikus szakember (étrendi kérdésekben)

Diagnosztizálásért és a kezelési terv felállításáért szakorvoshoz fordulj, táplálkozási kérdésekben pedig dietetikustól kérj segítséget. Lehet, hogy a szakorvosod tud mondani pár mondat erejéig iránymutatást (ne egyél cukrot, sok zöldséget egyél, sovány húsokat válassz, mozogj…), sőt talán pár soros anyagot is a kezedbe nyom, de mi dietetikusok ennél sokkal szerteágazóbban és egyénre szabva látunk el tanácsokkal, én egészen biztosan!

Fontos, hogy a témában jártas szakemberhez fordulj, ha problémát sejtesz a háttérben. Egy járatlan szakember téves diagnózist állíthat fel, mellyel akár hónapokkal/évekkel is eltolódhat a megfelelő kezelésed!

error: A tartlom védett.